Reformarea Serviciului de Asistenta Sociala, initiata de guvern se lasa cu demiteri. Circa 30 de asistenti sociali de la Cahul se plang ca au fost concediati in urma implementarii Restart, fara a le fi prezentat si un motiv intemeiat. La inceputul lunii, ministerul Muncii dadea asigurari ca niciun asistent social nu va avea de suferit in urma reformei, care vine sa imbunatateasca acest serviciu. In aceasta saptamana insa retorica s-a schimbat, iar Alexei Buzu a recunoscut ca ca circa 400 de persoane vor ramane fara un loc de munca.

Publicat:12.01.2024, 19:33

„Jos nedreptatea! Jos nedreptatea!”

Mai multi angajati din asistenta sociala Cahul s-au adunat astazi in centrul orasului, cerand sa li se faca dreptate. Acestia s-au plans ca odata cu implementarea reformei Restart, lansata de ministerul Muncii, au ramas fara lucru.

Valentina SACAREANU, ASISTENT SOCIAL DEMIS:  „De ce noi am fost eliberati pe nedrept? De ce noi am fost fara motiv eliberati, nu am avut nicio incalcare, nicio mustrare.”

Valentina Sacareanu spune ca a activat in domeniu 16 ani. Cariera sa insa s-a incheiat luna trecuta, cand a fost invitata la Directia Generala Asistenta Sociala si Protectia Familiei din Cahul, unde a fost informata ca este eliberata din functie. Femeia mentioneaza ca nu i s-a oferit niciun argument de ce este data afara, odata ce in locul ei urmeaza a fi angajata o alta persoana.

Valentina SACAREANU, ANGAJAT SOCIAL DEMIS:  „Ma adresez catre domnul ministru, catre presedintele parlamentului, eu, asistent social, activand din 2007, cu merite, cu diplome, am fost eliberata pe nedrept.”

Un scenariu asemanator a fost si in cazul Iuliei Buzan, lucrator social in localitatea Badicul Moldovenesc din 2014.

Iulia BUZAN, ANGAJAT SOCIAL DEMIS:  „Ni s-a spus ca toti vom fi reangajati. Eu am refuzat sa semnez ordinul si am fost eliberata. Motivul nu-l cunosc.”

Angajatii de la asistente sociala spun ca au fost asigurati ca vor fi reangajati in cadrul noilor agentii teritoriale, insa transferul nu a avut loc.

„Au fost amagiti si nu au fost reangajati la lucru de la 1 ianuarie 2024. Mi s-a spus: „nu sunteti persoana cu care vreau sa lucrez.”

„Este agentia noua, si echipa noua. Bine, da in functia mea este pusa o doamna fara studii superioare. Ordinul de eliberare eu am semnat pe data de 29 (n.red -decembrie).”

Angajatii cred e vorba de o rafuiala personala si o acuza de toate cele intamplate pe sefa Directiei Generale Asistenta Sociala si Protectia Familiei din Cahul.

Valentina SACAREANU, ASISTENT SOCIAL DEMIS:  „Unii asistenti au spus ca primarii nu-i doresc, la unii au spus ca sunt sub reducere, si la altii ca ea vrea isi faca echipa ei.”

Sefa directiei, Oxana Radu, nu a raspuns la apeluri pentru a ne oferi un comentariu la acuzatiile care i se aduc. Intre timp, angajatii sociali demisi de la Cahul au depus o petitie adresata autoritatilor centrale, in care cer sa li se faca dreptate.

In prima saptamana din acest an, cand a inceput implementarea reformei Restart, ministerul Muncii dadea asigurari ca toti lucratorii de la Asistenta Sociala vor fi transferati la noile agentii. Zilele trecute insa, ministrul a spus totusi ca nu toti vor fi reangajati. Mai exact, 400 de lucratori de la Asistenta Sociala din toata tara nu se vor regasi la noile agentii teritoriale.

Alexei BUZU, MINISTRUL MUNCII:  „Majoritatea colegilor din asistenta sociala au fost transferati in regimul nou. Cred ca pe tara avem in medie 95 la suta. Cele care nu au fost transferate au fost motive specifice - trebuie sa examinam fiecare caz in speta. Este legat de performanta, de pensionare, de integritatea acelei persoane.”

Iar locurile ramase vacante vor fi suplinite. In total, in tara, sunt putin peste 9000 de angajati ai Asistentei Sociale.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.