Circa 5000 de persoane din cele douăsprezece mii, care s-au înscris la programul național de studiere a limbii române au început deja cursurile. Proaspeții elevi au fost testați și repartizați conform nivelului de cunoaștere a limbii. Cei care au trecut la nivelul B1 vor avea parte în acest an de mai multă comunicare și vor învăța cum să țină un discurs. Printre cei înscriși la ore sunt inclusiv locuitori din Autonomia Găgauză și din regiunea transnistreană, care din varii motive au decis să învațe limba română.

Publicat:21.04.2024, 19:57

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: La această oră participă elevii ce dețin nivelul B1. Aceștia se întâlnesc de trei ori pe săptămână pentru a studia limba română. Astăzi cei prezenți vor învăța cum să se prezinte la un interviu de angajare, ce calități are un profesionist, dar și cum să-și pună în valoare punctele forte în fața angajatorului.”

Acest nou nivel vine cu noi provocări, însă elevii sunt deciși să facă față mai ales că au motive serioase pentru care vor să studieze limba română.

Serghei COREAKIN, SPECIALIST MOLDOVAGAZ: „Pentru carieră, pentru dezvoltarea personală. În compania unde lucrez sunt mulți băieți care vorbesc limba română, ma puțin rusa și eu trebuie să o înțeleg.”

Ecaterina GRAUR, CASNICĂ: Eu vreau să vorbesc cu prieteni, colegi, familia în limba română.
- A1 și A2 e ușor, dar B1 este mai greu, dar îmi place.”

Larisa BEJENARI, ASISTENT MEDICAL: „Nu avem un vocabular atât de bogat, aici studiem și gramatică și avem oportunitatea să comunicăm. Pentru cei care nu știu așa de bine limba română, veniți! Aceste cursuri ajută foarte mult pentru viața în Moldova, unde trebuie să știm limba română.”

Elena RANETA, PENSIONAR:„Sunt pensionară, am timp liber și vreau să înteleg mai bine. Pentru noi este o oportunitate și o experiență utilă.”

Această săptămână a fost mai mult despre recapitularea cunoștințelor de anul trecut. Grupa încă e în proces de formare și elevii vor avea parte de 140 de ore.

Viorica COSTIN, PROFESOARĂ DE LIMBA ROMÂNĂ: „Dacă la A1 și A2 ne-am axat pe un limbaj social, diferite situații de comunicare, oferire de servicii, acum intrăm într-un domeniu mai dificil, cu noțiuni mai abstracte, temele sunt dezvoltate.”

Ne orientăm mai mult pe gramatica funcțională, aplicativă, vrem să dezvoltăm experiența de comunicare.

De la nivelul A1 și A 2 au trecut la B1 și aceste persoane de la Comrat. De acestă dată la ore vor învăța gramatică, formule de politețe, cum să întrețină un dialog și comunicarea în mediul online.

După fiecare oră am observat schimbări, nivelul meu a crescut. Înțeleg mai bine vorbitorii de limba română, citesc.

Motive sunt multe, trăim în acestă țară, un pic suntem stânjeniți că nu cunoaștem limba română, este important pentru noi și comunitate.

Alexandru CAZAC, ANGAJAT DIRECȚIA REGIONALĂ SITUAȚII EXCEPȚIONALE, UTA GĂGĂUZIA: „Am necesități și la muncă, toate documentele sunt în limba de stat. După și pe parcursul participării la cursuri nivelul meu a crescut semnificativ.”

Ludmila NEDU, PROFESOARĂ DE LIMBA ROMÂNĂ: „Pot spune cu certitudine că majoritatea cunosc și vorbesc româna liber, pot ține un discurs, și-au îmbogățit vocabularul. Locuitorii UTA Găgăuzia au înțeles că trebuie să cunoască această limbă din diferite motive, mai ales că e limba statului. Dacă există dorință nu este niciun obstacol.”

19 persoane, profesori, polițiști, vânzători sau antreprenori de la Bălți au început și ei a doua etapă de promovare a cursurilor de limba română dedicate minorităților naționale.

Ecaterina COMARNIȚCHI, ANGAJAT PENITENCIARUL NR 11, BĂLȚI:„Am venit pentru a-mi  perfecționa cunoștințele și a depăși bariera în vorbire. Pentru a cunoaște limba de stat.”

Ala UMENIUC, DIRECTOR ADJUNCT LICEUL TEORETIC DIMITRI CANTEMIR: „Acum toate documentele sunt în limba de stat, eu trebuie să cunosc limba pentru a fi la zi cu toate noutățile din educație.”

Serghei TITELIUC, PROFESOR, LICEUL TEORETIC DIMITRIE CANTEMIR, BALȚI: „Am venit pentru a îmi îmbunătăți bagajul de cuvinte. Toate temele sunt interesante, sunt pentru viață.”

Este necesar, trăiesc în Moldova de 30 de ani și îmi e rușine că nu pot vorbi în limba română. Eu înteleg,dar îmi e greu să vorbesc.

Ludmila SAFCIUC, PROFESOARĂ DE LIMBA ROMÂNĂ: „Scopul este să îi învăț să iubească această limba, vin regulat , sunt motivați să învețe.”

Și locuitorii regiunii transnistrene învață activ limba română în cadrul cursurilor gratuite lansate de către Ministerul Educației. În 2023 au beneficiat de ele 320 de persoane și au promovat nivelurile A1 și A2, iar în acest an s-au înscris 800.

Oleg POPOVSCHI, LOCUITOR AL ORAȘULUI TIRASPOL: Aici am venit și am putut auzi limba română, singur să vorbesc în română. Am început, încet, să gândesc în română. În condițiile în care aici totul e în rusă. Nu ai cu

Lilia IEPURE, PROFESOARĂ DE LIMBA ROMÂNĂ:„ Această insistență de studiere a limbii române ne demonstrează dorința de a studia specificul poporului român, de a studia tradițiile, obiceiurile neamului nostru și este o oportunitate pentru cursanții din Transnistria și din orașul Tiraspol.”

Potrivit Ministerului Educației circa 5 000 de persoane din cele peste 12 000 care s-au înscris la Programul național de limba română au început deja cursurile. Dintre aceștia 3500 sunt persoane din zona de centru a țării, 1400 zona de nord, 1600 din sudul țării și în jur de 90 de refugiați.

Pentru ceilalți orele vor demara în luna iulie și, respectiv, septembrie a acestui an. La sfârșitul programului, participanții vor obține un certificat cu indicarea nivelului de competență lingvistică de cunoaștere a limbii române, în conformitate cu prevederile Cadrului European Comun de Referință pentru Limbi.