Ministerul Educației și Cercetării spune că circa 58% din numărul total de elevi au obținut note de promovare (cel puțin nota „5”) în cadrul pretestării republicane la matematică. Astfel, aproximativ 6 din 10 elevi au promovat pretestarea desfășurată.

Potrivit ministerului Educației, rata de promovare variază semnificativ între raioane, cea mai mică medie a ratei de promovare se înregistrează în raionul Rîșcani (circa 33%), iar cea mai înaltă medie se înregistrează în municipiul Chișinău (aproximativ 71%). Totodată, în 13 raioane și municipii se înregistrează instituții de învățământ cu rata de promovare de 100%.    

Cea mai mică medie a notelor obținute este nota medie în raionul Rîșcani, iar cea mai mare medie a fost înregistrată în municipiul Chișinău. Cea mai mare notă medie de „8.50” a fost înregistrată într-o instituție de învățământ din municipiul Chișinău, iar cea mai mică notă medie a fost înregistrată într-o instituție de învățământ din raionul Ocnița. 

„Rezultatele obținute de elevii clasei a IX-a la pretestarea republicană desfășurată în luna februarie comparativ cu cele obținute la testarea tematică desfășurată în luna noiembrie, evidențiază o evoluție semnificativ pozitivă. În primul rând, rata de promovare a crescut de la 44% în luna noiembrie la 58% în luna februarie, ceea ce indică o consolidare a cunoștințelor și o adaptare mai bună la cerințele evaluării”, a scris instituția.

De asemenea, ministerul anunță că numărul elevilor cu performanțe ridicate (note de 9 și 10) a crescut considerabil, de la 0,8% la 5%, confirmând o mai bună pregătire a elevilor capabili de excelență.

„Creșterea numărului de participanți de la puțin peste 10 mii în noiembrie la aproximativ 30 mii în februarie oferă o imagine mai cuprinzătoare asupra nivelului de pregătire al elevilor din întreaga țară, iar aceste rezultate sugerează o tendință ascendentă în procesul de învățare și reflectă creșterea gradului de conștientizare a elevilor cu privire la apropierea examenelor și necesitatea unei pregătiri mai temeinice pentru acestea.

Urmare a desfășurării pretestării republicane la matematică și a analizei rezultatelor obținute, Ministerul Educației și Cercetării a identificat peste 6 000 de elevi care vor fi incluși în programul remedial. Aceștia vor beneficia gratuit de circa 30-40 de ore suplimentare de pregătire la matematică în perioada aprilie – mai, având astfel oportunitatea de a-și consolida cunoștințele, de a-și dezvolta abilitățile matematice și de a aborda examenul final cu mai multă încredere. Programul va fi desfășurat de profesori cu o vastă experiență în pregătirea elevilor, asigurând un suport didactic de calitate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare”, susțin autoritățile din educație.

Pretestarea republicană la matematică a avut loc pe 27 februarie 2025. Potrivit MEC, la pretestare au participat 29 894 de candidați din 1 019 instituții de învățământ din toate raioanele și municipiile din țară. Conform datelor privind numărul de elevi care au participat la pretestarea republicană, cei mai mulți elevi, circa 28% din numărul acestora, sunt din municipiul Chișinău, urmat de UTA Găgăuzia 4.8%, municipiul Bălți 4.4%, iar cei mai puțini elevi sunt din raionul Basarabeasca, circa 0.56%. 

Sesiunea de bază a examenelor naționale de absolvire a gimnaziului în anul de studiu 2024-2025 se va desfășura în perioada 2 iunie – 12 iunie 2025.

În anul curent, elevii care nu vor promova examenul de absolvire a gimnaziului în luna iunie, vor avea șansa a două sesiuni suplimentare organizate în lunile iulie și august.