Circul din Chisinau isi deschide usile pentru ...reparatii. Lucrarile incep in primavara si vor fi efectuate din bani europeni. Potrivit directorului institutiei, cele 1,8 milioane de euro, oferite de UE acum doi ani, nu ajung pentru reparatia capitala a edificiului, care necesita mult mai multi bani. Asa ca nu este clar cand se vor deschide usile Circului si pentru spectatori.

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV:“16 ani ani in urma, in fata Circului, oamenii stateau la coada ca sa intre la spectacole, acum, insa aici e pustiu, iar circul este intr-o stare deplorabila. Geamurile sunt sparte, iar tencuiala a cazut de pe pereti. Pentru ca pe aceasta usa sa intre din nou spectatorii, cladirea trebuie renovata.“

Desi banii oferiti printr-un proiect european au fost alocati doi ani in urma, reparatia circului inca nu a inceput. Pana acum s-a facut expertiza tehnica si proiectul, spune directorul Andrei Locoman.

Andrei LOCOMAN, DIRECTORUL CIRCULUI DIN CHISINAU: “Au fost proceduri sau etape care trebuiau trecute, fiindca una fara alta, nu exista. Nu poti face lucrari de reparatie fara a avea un proiect. Nu poti alcatui un proiect fara a avea o expertiza tehnica la baza.”

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV: “Astfel, reparatia circului ar putea incepe in primavara. Cei 1,8 milioane de euro oferiti de europeni ajung doar pentru renovarea acoperisului, a cupolei si a vitraliilor.”

Renovarea Circului face parte dintr-un program UE implementat de PNUD Moldova. Responsabilii de la PNUD spun ca lucrarile pe exterior ar putea dura aproximativ un an.

Andrei VASILACHI, MANAGER DE PROIECT, PNUD MOLDOVA: “Prima faza inca nu va genera faptul ca cladirea va fi exploatata. Prima faza tine mai mult de conservarea edificiului.”

Andrei LOCOMAN, DIRECTORUL CIRCULUI DIN CHISINAU: “Nu pot sa va raspund exact cand va fi dat in exploatare, depinde mult daca va fi finantarea neintrerupta. Vizibil, lucrurile vor evolua. Circul ramane functional, lucreaza, doar ca la parametri mici, la arena mica, dar ne dorim mult sa revenim in arena mare. Circul adevarat este aici.”

Arena mare a circului aduna pe vremuri aproape doua mii de oameni la spectacole. De 16 ani, insa, cortina nu a mai fost ridicata. Tavanul este distrus, iar atunci cand ploua afara, ploua si in interior. E nevoie de bani, de multi bani pentru reparatia arenei mari.

Andrei LOCOMAN, DIRECTORUL CIRCULUI DIN CHISINAU: “Pentru prima etapa sunt banii prevazuti, trebuie acum sa identificam surse pentru cea de-a doua sau a treia etapa.”

Desi pe arena mare nu mai au loc spectacole, aici artistii se pregatesc pentru turnee. Lilian Ceban este acrobat si spune ca a facut inconjurul lumii cu echipa sa. Nu a evoluat, insa, niciodata la polul nord si... la Chisinau.

Lilian CEBAN, CIRCAR: “Arena mica nu este destul de spatioasa pentru noi. Din acest motiv, noi aici doar ne antrenam, vedeti singuri in ce conditii. Uneori aici sunt temperaturi chiar sub zero grade, iar noi oricum ne antrenam.”

Igor Cemortan lucreaza de 30 de ani la circ, fiind in prezent regizor principal. El isi aminteste cu nostalgie de spectacolele de pe arena mare.

Igor CEMORTAN, REGIZORUL PRINCIPAL AL CIRCULUI: “Foarte frumos era, si o sa fie frumos. Sala era plina, da. Cand eram student am facut practica aici, numai se construia circul.”

Sala mare a circului a fost inchisa in 2004 pentru reparatii si asa si a ramas. In 2014 a fost renovata sala mica, iar de atunci spectacolele au loc acolo. Circul din Chisinau a fost construit in 1982, tot atunci s-a dat si primul spectacol.