Planul secret elaborat de serviciul de securitate al Rusiei, FSB, prezinta optiuni detaliate de destabilizare a Republicii Moldova, inclusiv sprijinirea gruparilor pro-ruse, utilizarea Bisericii Ortodoxe si amenintarea cu oprirea aprovizionarii cu gaze naturale a tarii, transmite cnn.com.

Publicat:18.03.2023, 10:01

Documentul respectiv pare sa fi fost intocmit pentru a impiedica aderarea Moldovei la UE si NATO, care a fost dezvaluit pentru prima data de un consortiu de mass-media, inclusiv VSquare si Frontstory, RISE Moldova, Expressen in Suedia, Centrul de Dosare pentru Jurnalism de Investigatie, Yahoo News si Delfi.

Potrivit CNN, documentul pare sa fi fost scris in 2021 de catre Directia pentru Cooperare Transfrontaliera a FSB si are titlul „Obiective strategice ale Federatiei Ruse in Republica Moldova”. Acesta stabileste o strategie pentru 10 ani pentru aducerea Moldovei, o fosta Republica Sovietica cuprinsa intre Ucraina si Romania, in sfera de influenta a Rusiei. 

Planul include ca Moldova sa fie dependenta de importurile de gaze rusesti si declansarea conflictelor sociale, precum si incercarea de a bloca eforturile Moldovei de a castiga influenta in regiunea transnistreana, unde sunt stationati aproximativ 1,500 de soldati rusi. 

Acest document contine cinci pagini si este impartit in mai multe capitole, care contin mai multe obiective. Printre obiectivele principale ale documentului se numara: sprijinirea fortelor politice moldovenesti care sustin relatii cu Rusia, dar si neutralizarea initiativelor Moldovei care vizeaza eliminarea prezentei armate ruse din regiunea transnistreana. 

Totodata, una dintre obiective include „opozitie fata de politica expansionista a Romaniei in Moldova” si „opozitie fata de cooperarea dintre Moldova si NATO”. 

Documentul FSB stabileste obiective pentru un termen lung, inclusiv ce vizeaza „crearea unor grupuri de influenta pro-ruse in elitele politice si economice din Republica Moldova” si „formarea unei atitudini negative fata de NATO”. 

Intrebat despre acest document, joi, 16 martie, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Nu stiu nimic despre existenta unui astfel de document. Nu exclud ca acesta sa fie un fals. Rusia a fost intotdeauna si ramane deschisa sa construiasca relatii bune, reciproc avantajoase cu tarile vecine, inclusiv Moldova”, si a adaugat: „Ne pare foarte rau ca actuala conducere a Moldovei se confrunta cu prejudecati complet nejustificate si nefondate in legatura cu Moscova”. 

Rusia a acuzat Ucraina ca planuieste invadarea in regiunea transistreana, care se invecineaza cu sud-vestul Ucrainei. Ministerul rus al Apararii a declarat luna trecuta ca ucrainenii aduna tehnica militara in mai multe sate din apropierea granitei. Cu toate acestea, Moldova si Ucraina au negat aceste noutati.

Luna trecuta, presedintele rus Vladimir Putin a anulat un decret din 2012 care sustine suveranitatea Republicii Moldova, declarand ca miscarea este de a „asigura interesele nationale ale Rusiei in legatura cu schimbarile profunde care au loc in relatiile internationale”.

In ultimile saptamani, autoritatile de la Chisinau au arestat mai multi presupusi activisti pro-rusi, precum si au retinut un presupus agent al companiei militare private Wagner care a incercat sa intre in tara. De asemenea, la Chisinau au avut loc mai multe proteste organizate de un partid pro-rus. 

Ucraina si SUA au avertizat ambele ca Rusia depune eforturi de a destabiliza guvernul Moldovei. Vinerea trecuta, Casa Alba a declarat ca „actorii rusi, unii cu legaturi actuale cu Rusia, incearca sa organizeze si sa foloseasca protestele din Moldova ca baza pentru a stimula o insurectie fabricata impotriva Guvernului Republicii Moldova”.

Oficialii serviciilor secrete occidentale spun ca strategia rusa in sine nu este surprizatoare, dar este posibil sa fi fost accelerata pe masura ce guvernul Moldovei isi intensifica eforturile de a croopera mai strans cu statele americane si europene. 

Partidul pro-rus SOR a organizat in acest an demonstratii saptamanale in capitala Moldovei, atragand cateva mii de oameni la proteste in legatura cu preturile mari la energie. Acestia au organizat si transport pentru manifestanti.

Partidul este condus de Ilan Shor, un om de afaceri cu legaturi cu Rusia, care este acuzat ca a furat miliarde de dolari de la bancile moldovenesti in 2014. Ulterior, acesta a fost condamnat pentru frauda, insa a negat orice fapta. In prezent, se cunoaste ca Shor se afla in Israel.

Departamentul Trezoreriei SUA l-a sanctionat pe Shor, sotia sa si partidul sau in octombrie 2022, spunand ca „Shor a colaborat cu indivizi rusi pentru a crea o alianta politica care sa controleze parlamentul Moldovei, care sa sustina apoi mai multe acte legislative in interestul Federatiei Ruse”. 

Autoritatile de la SUA au promis sprijin bugetar pentru guvernul Moldovei pentru a-l ajuta sa faca fata preturilor ridicate la energie. Tarifele la gaze au crescut in ultimul an considerabil, ca urmare a razboiului din Ucraina. 

Secretarul de Externe al Marii Britanii, James Cleverly, a fost joi, 16 martie, la Chisinau. El a spus: „Putine societati inteleg tacticile subterane ale activitatii maligne rusesti mai mult decat Moldova si Georgia”, adaugand ca: „Marea Britanie nu va sta cu mainile in brate in timp ce Moscova le submineaza flagrant democratia, suveranitatea si integritatea teritoriala”.

Astfel, autoritatile Marii Britanii au anuntat un sprijin financiar suplimentar pentru Moldova pentru a face fata preturilor ridicare la energie. 

Unul dintre liderii lui Shor, Marina Tauber, a declarat afiliatului suedez al CNN Expressen ca partidul cere ca guvernul sa acopere facturile de energie ale oamenilor pentru lunile de iarna. Ea a negat ca Rusia a ajutat la organizarea sau finantarea protestelor. 

Reporterul Expressen Mattias Carlsson, care se afla la Chisinau, a declarat pentru CNN ca ultimul protest organizat de Shor vineri saptamana trecuta a dus la cateva arestari. Printre mass-media care au participat la eveniment, a spus el, s-a numarat un reporter de la postul de stat rus Sputnik.

Oficialii rusi au subliniat frecvent importanta unui guvern moldovenesc prietenos cu Moscova, precum si importanta regiunii transnistrene.

La scurt timp dupa invazia rusa a Ucrainei in februarie anul trecut, comandantul de atunci al Regiunii Militare Centrale a Rusiei, Rustam Minnekaev, a spus ca unul dintre obiectivele asa-numitei „operatiuni militare speciale” a fost crearea unui coridor prin sudul Ucrainei catre regiunea transnistreana. 

Parteneriatul care a raportat initial documentul include si Suddeutsche Zeitung, Westdeutscher Rundfunk (WDR), Norddeutscher Rundfunk (NDR); Frontstory si Kyiv Independent.