Meteorologii au prelungit codul galben de caniculă până pe 24 iulie. Astfel, temperaturile vor atinge valori de până la +33°C și mai mult. În acest context, IGSU vine cu o serie de recomandări pentru cetățeni în această perioadă.

În acest sens, IGSU îndeamnă oamenii să:

•Evite expunerea directă la soare între orele 11:00 și 17:00;

•Să consume cel puțin 2 litri de apă pe zi;

•Să supravegheze copiii, bătrânii și persoanele cu afecțiuni cronice și să evite aflarea acestora îndelungată afară când sunt temperaturi ridicate;

•Să meargă la scăldat doar în locuri amenajate și supravegheate, cu salvamari și echipamente de salvare;

•Să nu consume alcool înainte sau în timpul scăldatului, pentru a preveni șocul termic și riscul de înec;

•Să evite intrarea bruscă în apă după expunerea la soare;

•Să monitorizeze mereu copiii în timpul aflării în apă și pe malurile bazinelor acvatice.

Un alt aspect important este prevenirea incendiilor de vegetație uscată în perioada caniculară cu precipitații reduse:

•Nu utilizați focul deschis în apropierea câmpurilor, spațiilor forestiere sau locurilor de agrement;

•Nu aprindeți resturi menajere sau iarba uscată pentru igienizarea terenurilor. Rugurile în zonele forestiere trebuie neapărat stinse la plecare;

•Îndepărtați materialele inflamabile (crengi, frunze uscate) din jurul gospodăriei;

•Nu aruncați țigări aprinse în apropierea vegetației uscate.

Totodată și primăria spune că, în legătură cu temperaturile maxime care vor fi atinse, în cadrul subdiviziunilor instituțiilor medico-sanitare publice și private vor fi organizate posturi de triaj și asistență medicală, conform programului de lucru aprobat.

Centrul de Sănătate Publică Chișinău va asigura supravegherea epidemiologică a maladiilor și evaluarea condițiilor sanitare în obiectivele amplasate în zonele de agrement, în taberele de odihnă și de întremare a sănătății copiilor, conform documentelor normative în vigoare.

Totodată, va fi asigurată monitorizarea permanentă a condițiilor privind plasarea produselor alimentare salubre pe piețele de consum, precum și situația privind dislocarea rețelei unităților de comerț cu băuturi răcoritoare, cvas, înghețată etc.

Pe perioada caniculei, în locurile publice aglomerate vor fi organizate puncte mobile cu apă potabilă. La corturile punctelor mobile vor fi prezenți lucrători medicali, responsabili de măsurarea tensiunii arteriale a populației din grupurile de risc.

În zona bazinelor acvatice autorizate pentru odihnă va fi intensificat controlul privind activitatea echipelor de salvamari, prin supravegherea strictă a respectării de către populație a regulilor de comportament în locurile de agrement.

Entitățile structurale din cadrul APL Chișinău vor asigura adaptarea și ameliorarea condițiilor de muncă pentru menținerea stării de sănătate a angajaților pe toată durata estivală; vor asigura personalul cu apă potabilă în volum zilnic necesar; vor organiza alternarea perioadelor de muncă cu cele de repaos, în locuri umbrite, pentru salariații care activează în spații deschise, sub expunerea directă la razele solare și asigurarea cu echipamente individuale de protecție.