Ieri, Comisia de la Venetia si Directoratul General al Drepturile Omului si Statul de Drept al Consiliului Europei au prezentat Amicus Curiae referitor la proiectul de amendamente constitutionale privind Consiliul Superior al Magistraturii, elaborat la solicitarea Curtii Constitutionale. Potrivit unui comunicat, Comisia de la Venetia a abordat trei intrebari juridice ce priveste proiectul de amendamente constitutionale referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii, in special ce tin de mandatul profesorilor titulari-membriai CSM.
"Comisia de la Venetia prin Amicus Curiae a reiterat ca mandatul profesorilor titulari in exercitiu la data intrarii in vigoare a prezentei legi urmeaza sa fie confirmat pentru o perioada de 6 ani in total, cu votul a trei cincimi din deputatii alesi. In circumstantele specifice din Republica Moldova, modelul confirmarii unice cu un nivel inalt de sustinere ar putea asigura o buna tranzitie catre o autoritate cu un mandat cu mai multa independenta fata de politic in viitor", se arata intr-un comunicat.
Totodata, Comisia si Directoratul au accentuat ca atata timp cat se garanteaza continuitatea exercitiului mandatelor intr-o maniera echilibrata si cu o afectare minima a intereselor care ar putea fi puse in joc in perioada tranzitiei, proiectul Articolului II (3) nu este disproportionat in sensul ca acesta ar putea fi considerat in mod rezonabil pentru atingerea unui echilibru echitabil intre doua interese conflictuale - securitatea mandatului profesorilor titulari -membri ai CSM si necesitatea de a mentine ordinea publica.
"Referitor la aspectul ce tine de masura tranzitorie care interfereaza cu dreptul la viata privata a profesorilor titulari-membri ai CSM, garantat de Articolul 8 al CEDO, Comisia si Directoratul conchid ca esecul confirmarii nu ar avea nici o implicare pentru reputatia si integritatea lor. Profesorii titulari - membri ai CSM, care sunt profesori universitari titulari isi vor mentine carierele lor in calitate de avocati si cadre universitare, iar pozitiile lor de membri ai CSM, oricat de importante si prestigioase acestea ar putea fi in comunitatea juridica si indiferent cum ar putea fi percepute si evaluate de catre ei insisi, nu se refera la sfera principala a activitatii lor profesionale", au mai declarat ei.