UE și Republica Moldova au convenit să revizuiască și să actualizeze condițiile comerciale ale Zonei de Comerț Liber Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) dintre UE și Moldova. Un nou acord privind revizuirea și actualizarea condițiilor comerciale ale Zonei de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare a fost semnat. 

Astfel, UE a fost de acord să mărească accesul pentru produsele agricole moldovenești care nu au fost încă liberalizate:

Prune, struguri de masă, mere și cireșe: Cotele tarifare vor fi majorate pentru a reflecta volumele comerciale recente și integrarea Moldovei în economia UE. Noile cote vor permite exporturi mai mari și vor asigura că exportatorii moldoveni pot continua să exporte cel puțin aceleași cantități ca sub măsurile comerciale autonome (ATMs).

Suc de struguri, roșii și usturoi: Importurile acestor produse vor fi scutite de taxe vamale (cu excepția componentei specifice a sistemului de preț de intrare pentru roșii).

La rândul său, Moldova a acceptat să îmbunătățească accesul pentru anumite produse agricole din UE: vor fi majorate cotele pentru carne de porc și carne de pasăre, iar pentru carne congelată dezosată, lapte și unt vor fi introduse noi cote tarifare.

Accesul nou pe piață pentru produsele moldovenești este condiționat de alinierea treptată a Moldovei la standardele de producție relevante ale UE, precum cele privind utilizarea pesticidelor. Această abordare este în concordanță cu logica procesului de aderare a Moldovei la UE și cu adoptarea acquis-ului comunitar.

Ambele părți vor avea posibilitatea de a activa un mecanism de salvgardare, care va permite luarea de măsuri adecvate în cazul în care importurile provoacă efecte negative. În cazul UE, evaluarea unei posibile perturbări poate fi realizată la nivelul unuia sau mai multor state membre.

Acordul prevede o revizuire în anul 2027, care va analiza progresul Moldovei către aderarea la UE, nivelul de integrare a pieței sale cu cea a UE, gradul de utilizare a cotelor comerciale convenite, precum și evoluțiile în capacitățile de producție și import. De asemenea, vor fi luate în considerare interesele și sensibilitățile ambelor părți.

Următorii pași

Statele membre și Parlamentul European vor fi informați despre detaliile acordului în următoarele zile.

Sub rezerva unei revizuiri legale finale, UE și Moldova vor urma propriile proceduri pentru adoptarea oficială a DCFTA revizuit.

În ceea ce privește UE, Comisia va adopta în zilele următoare o propunere de decizie a Consiliului, pentru ca acesta să aprobe acordul. Acordul va fi apoi adoptat oficial de către Comitetul de Asociere UE–Moldova.

Deoarece măsurile comerciale autonome (ATMs) expiră astăzi, 24 iulie 2025, iar până la intrarea în vigoare a noilor prevederi DCFTA, comerțul va continua conform actualului cadru DCFTA.