Ascunde în propria casă o adevărată comoară. Vorbim astăzi spre Maria Vartic, cea mai iscusită meșteriță din satul Slobozia raionul Ștefan Vodă. Aceasta spune că de când se știe nu a mai lăsat andrelele, croșeta și ața din mâini. Când găsește un minut liber se pune pe croșetat, iar ceea ce iese la final este de-a dreptul impresionant.
„Aici la mine sunt 12 picioruși, le iau 12 piciorușe și mai apoi mă orientez, dar ca să lucrezi cu schema, trebuie mai întâi să o cunoști.”
Ea este Maria Vartic, o femeie care la 74 de ani se poate mândri cu o casă plină de comori. Fețe de masă, torbițe, rochii, fețe de pernă, toate au fost create cu răbdare și dragoste.
Maria VARTIC, PENSIONARĂ:„Eu lucrez și cu andrelele, dar mai mult îmi place croșetatul. De ce nu-mi place mie cu andrelele, pentru că e mult de cusut, eu când ajung să cos părțile, îmi cade casa pe mine.”
Croșetează după o schemă, iar fiecare ochi împletit este făcut cu un scop. Fie că va arăta ca o floare, petală, frunză, sau pur și simplu ca o formă geometrică, fiecare element împletit va căpăta un contur.
Maria VARTIC, PENSIONARĂ:„În timpul lucrului eu nu am la ce să mă gândesc, eu am schema după care număr, fiecare rând are numărul de ochiuri, de piciorușe.”
Maria Vartic spune că întreaga ei viață a fost marcată de broderie. Așa se face că zestrea neamului se regăsește în toate colțurile gospodăriei. Mai mult, din pasiunea a creat o mică afacere.
Maria VARTIC, PENSIONARĂ:„Eu vreau, dacă îmi ajută dumnezeu să realizez câte ceva până la toamnă ca să-mi iau pentru anul viitor lemne, căci eu cu pensia mea de 2500 nu-mi iau lemne.”
A ajuns să croșeteze pentru toți prietenii și pentru toate rudele, iar în localitate este cunoscută ca cea mai iscusită meșteriță din Slobozia . Spune că tradiția de autentic se pierde, iar generațiile tinere au nevoie să fie ghidate în îmbrățișarea acestor meșteșuguri.