Companiile din zonele economice libere, care produc marfuri destinate Republicii Moldova vor fi scutite deocamdata de taxa de 20 la suta la import pe teritoriul tarii, asa cum prevede noul Cod Vamal. Decizia este, insa, una temporara, sustin autoritatile, care afirma ca sunt in continuare in discutii cu agentii economici, astfel incat sa gaseasca solutii pentru a preveni concurenta neloiala. Antreprenorii afirma ca au o claritate referitor la felul cum vor activa doar pana in septembrie.

Publicat:04.03.2024, 19:48

Petru ROTARU, MINISTRUL FINANTELOR; „Cei care produc in Zona Economica Libera si vor livra pe teritoriul Republicii Moldova, respectand cotele pentru anumite categorii de bunuri vor fi scutiti de taxa vamala.”

Dumitru ALAIBA, MINISTRUL DEZVOLTARII ECONOMICE: „Pentru moment se aplica ambele regimuri si fiecare din antreprenori alege care regim sa-l aplice, asta este legea in vigoare si noi o sa respectam aceasta lege. Insa, riscurile potentiale o sa fie gestionate si in alte reglementari. Acum sunt initiative noi. Nu o sa le divulg pentru ca ele inca sunt discutate atat pe interior, cat si cu partenerii nostri, dupa care o sa le anuntam in public.”

Astfel pana in luna septembrie producatorii din zonele economice libere care au marfuri destinate pentru comercializarea pe teritoriul tarii nu vor mai fi obligati sa achite acea taxa vamala de 20 la suta, asa cum prevede noul cod vamal. Unii au salutat decizia.

Nicolas NICULA, PRODUCATOR DE COVOARE DIN ZONA ECONOMICA LIBERA UNGHENI:  „Astazi catusi de putin o claritate deja este, s-au primit unele decizii, care practic rezolva problema care a fost. Au fost facute niste modificari, ca noi sa putem activa, dar totusi ceea ce e garantat in lege pentru zece ani ca noi putem sa ne folosim de facilitatile Zonelor Economice Libere, asta e deocamdata asa cam suspendat.”

Totusi agentii economici se arata ingrijorati de lipsa de claritate pe mai departe. Ministrul dezvoltarii economice afirma ca sunt  peste 20 de companii care sunt vizate de aceste modificari. Dumitru Alaiba a precizat ca aceasta taxa vamala este necesara pentru a preveni concurenta neloiala pe piata.

Dumitru ALAIBA, MINISTRUL DEZVOLTARII ECONOMICE:  „Motivul din care se impun anumite restrictii pe situatia in care se aduce un bun, se introduce in Zona Economica Libera, isi schimba pozitia tarifara, de exemplu din alcool etilic se transforma in wiskey sau ceva si intra pe teritoriul Republicii Moldova fara taxe sau potential pe teritoriul pietei unice a UE din care facem parte tot mai integrat, acesta este riscul care trebuie gestinat si din acest motiv s-au introdus anumite norme pentru a gestiona acest risc.”

Discutiile despre regimul de activitate al agentilor economici din Zonele Economice libere continua, afirma responsabilii, precizand ca alte decizii ar putea fi anuntate ulterior. Problema a aparut dupa ce la 1 ianuarie a intrat in vigoare noul Cod vamal, protrivit caruia agentii economici din Zonele Economice libere,care produc marfa pentru Republica Moldova sunt obligati sa achite o taxa vamala de 20 la suta, pe cand cei care exporta produsele in afara tarii sunt scutiti de aceasta taxa. Oamenii de afaceri vizati s-au plans ca aceasta masura ii va afecta si le va provoca pierderi. Conceptul de Zone Economice Libere a aparut in tara noastra in anul 2002, fiind o platforma pentru ca investitorii straini sa poata face cunostinta cu piata Republicii Moldova. Aceste zone, 7 la numar, sunt pe teritoriul tarii noastre si beneficiaza de mai multe facilitati de ordin fiscal si vamal din partea statului. In schimb, bugetul public absoarbe milioane de lei sub forma de impozite.