Consiliului Concurenței spune că instituția nu are competența de a stabili, plafona sau modifica prețurile, dar și de a sancționa o companie doar pentru că a crescut prețurile la carnea de porc. Mai mult, Consiliul spune că creșterea acestora nu este o acțiune ilegală și că vor interveni doar în cazul în care va identifica eventuale semnale privind existența unor practici anticoncurențiale.
Potrivit Consiliului Concurenței, formarea prețurilor într-o economie de piață sunt determinate de factori economici precum cererea și oferta, costurile de producție, costurile de transport, taxele, nivelul importurilor și exporturilor, fluctuațiile pe piețele internaționale ș.a.
„Consiliul Concurenței urmărește atent dinamica pieței și intervine dacă există suspiciuni de practici anticoncurențiale, precum:
- Acorduri între concurenți – de exemplu, dacă producătorii sau comercianții se înțeleg să mențină un anumit nivel al prețurilor, în detrimentul consumatorilor.
- Abuz de poziție dominantă – dacă o companie cu o poziție dominantă pe piață abuzează de puterea ei economică prin limitarea producției/comercializării sau prin crearea unor bariere artificiale care limitează accesul altor jucători pentru a menține artificial prețuri ridicate”, a menționat instituția.
Astfel, Consiliul Concurenței menționează că, în prezent, analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a identifica eventuale semnale privind existența unor practici anticoncurențiale.
„Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect, pentru a putea interveni acolo unde legea ne permite”, a adăugat consiliul.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.