V-am spus in cadrul acestei campanii ca suntem noi la 22 de ani, dar ramanem aceiasi si ne respectam traditiile si valorile. Ca noi sunt si sotii Constantin si Elena Cojan din satul Colibasi, Cahul. Ei duc mai departe mestesugul invatat de la parinti – confectioneaza bundite si caciuli din piei de ovine. Lucrarile lor, facute cu maiestrie si respect fata de istorie, sunt niste opere care spun multe despre noi, ca popor si ca oameni.
Asa cum le e si numele, Constantin si Elena Cojan isi traiesc viata ca pe o sarbatoare. Ne-au primit cu bucurie in gospodaria lor de la Colibasi, grabindu-se sa ne arate ce fauresc cu mainile lor.
„Iata avem bunditele, bunditele noastre traditionale.”
Constantin ne-a povestit ca a deprins mestesugul inca din copilarie.
Constantin COJAN, MESTER POPULAR:„Cand m-am trezit in viata, deci prima data am vazut acul si degetarul.”
Vazand cat de iscusit manuieste tatal sau cele doua unelte, a invatat si el mestesugul pe care il practica si azi.
„Imi prezinta mandrie sufeteasca. Cateodata stau asupra unui element si-l studiez si ma gandesc cum sa fac. Si apoi stai toata noaptea fara sa iti dai seama ca noaptea a trecut.”
„Ornamentele astea le-am luat de la tatal meu inca.”
De la tatal sau a invatat si cum sa faca caciuli din blana de miel.
„Cum se faceau acum aproximativa 100 de ani, in 1931 tatal meu a intrat ca ucenic. Cum se facea atunci forma, iata asa le facem si noi acum.”
Constantin Cojan obtine pieile de la ciobanii din zona, le ingrijeste si prelucreaza cum stie el mai bine.
„Acum va poftesc in atelier.”
„E micut, dar pentru iarna cand e destul de rece, aici e destul de comod. Cele necesare le am.”
Ne-a aratat si noua cum se lucreaza la o bundita.
Toate ornamentele sunt facute cu mana si pregatite din timp, spune mesterul. Apoi se aseaza la masina de cusut, tot mostenita de la strabunii sai.
„Picioarele sunt de la strabunica. Mie imi pare ca sa nu fie ele din secolul XIX.”
La ai sai aproape 80 de ani, are o vedere si o precizie de invidiat. Sotia sa, Elena Cojan este si ea mester popular. A invatat meseria de la el dupa ce s-au casatorit, iar acum lucreaza cot la cot.
Elena COJAN, MESTER POPULAR:„- Participati si dumneavoastra?
- Particip, ca nu am incotro. Eu mai mult la partea a doua, deci cu croitul se ocupa sotul. ”
Astazi sotii Cojan se pot mandri cu lucrari care au ajuns la oficiali sau interpreti cunoscuti din tara, dar si de peste hotare.
„Bundita noastra traditionala a ajuns si la Sofia Rotaru, alta este la principesa Margareta de la Bucuresti. Altele sunt la stuardese din Lisabona.”
„Colective artistice din Canada, din America, din Franta. Chiar am facut caciula stufoasa pentru Alaska. Unde se incepe America la nord se incepe cu caciulita de-a nostra si tocmai la sud tot caciula de-a noastra este.”
Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV:„Pentru ornamentarea bonditelor traditionale se folosesc diferite semne nationale mostenite din mosi stramosi. Carligul ciobanului, coarnele berbecului sau pomul vietii, sunt cateva dintre ele si toate trebuie cusute cu mana. Cea pe care o voi coase eu se numeste coloana si este simbolul care caracterizeaza perfect familia sotilor Cojan. E gata!
- Ce inseamna acest ornament?
- Vesnicie! Generatie dupa generatie. Asa mi-a fost transmis acest mestesug si tot asa ma straduiesc sa il transmit si eu mai departe.”
Sotii Cojan au trei copii si toti sunt plecati peste hotare.
„Feciorul cel mai mare cunoaste bine, bine mestesugul si poate coase.”
Ceea ce fac sotii Cojan nu e doar despre niste piei transformate in bundite si caciuli, e despre noi ca popor, despre respect fata de istorie, despre valori transmise mai departe cu drag, e despre oamenii acestei tari, senini si frumosi la suflet.