Lucrarile de constructie a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV de transport al energiei electrice Vulcanesti–Chisinau si a statiei Back-to-Back Vulcanesti vor fi declarate utilitate publica de interes national. Guvernul a dat aviz pozitiv unui proiect de lege in acest sens.
Scopul proiectului este sa asigure securitatea energetica a tarii, prin interconectarea Republicii Moldova cu piata interna de energie a Uniunii Europene prin linii electrice, precum si fortificarea retelelor interne de transport al energiei electrice.
Proiectul prevede declararea utilitatii publice de interes national si realizarea lucrarilor de constructie a urmatoarelor componente:
• constructia LEA de transport a energiei electrice cu tensiunea de 400 kV intre statiile electrice de la Vulcanesti si Chisinau, cu o lungime totala de 158 km;
• constructia unei statii back-to-back de curent continuu de inalta tensiune (HVDC) la Vulcanesti, pentru a permite conectarea dintre sistemul energetic al Republicii Moldova, Reteaua Europeana a Operatorilor Sistemelor de Transport Energie Electrica (ENTSO-E) si Sistemul Integrat de Energie Electrica/Sistemul de Energie Unita (IPS/UPS);
• modernizarea statiei electrice existente de 330/110/35 kV Chisinau cu o noua sectiune de 400 kV pentru a face statia compatibila cu LEA de 400 kV;
• extinderea statiei electrice existente de 400/110/35 kV Vulcanesti, pentru realizarea conexiunii cu noua statie Back-to-Back, urmand ca, in baza documentatiei de pregatire a proiectului, sa fie executate pe terenuri din proprietatea statului, administratiei publice locale sau aflate in proprietatea private a persoanelor fizice si juridice.
Constructia LEA 400 kV va avea 158 kilometri de linie electrica de inalta tensiune si aproximativ 511 stalpi pentru sustinerea si intinderea conductoarelor, fapt care va asigura legatura intre statia electrica Back-to-Back si substatia electrica Chisinau.
Precizam ca lucrarile de constructie vor fi efectuate in cadrul Proiectului „Interconectarea retelelor de energie electrica dintre Republica Moldova si Romania, Faza I”, cu un buget total de 260 mil euro, pentru o perioada de 4 ani. In acest scop, Republica Moldova a semnat:
- Acordul de imprumut dintre Republica Moldova si BERD in valoare de 80 mil. euro;
- Contractul de finantare dintre Republica Moldova si BEI in valoare de 80 mil. euro;
- Acordurile de finantare dintre Republica Moldova si Asociatia Internationala pentru Dezvoltare in valoare de 61 mil. euro;
- Acordul de Grant UE/NIP in suma de 39,4 mil. euro (semnat in septembrie 2019, ratificat si intrat in vigoare in decembrie 2019).