Copiii cu vârste de până la 16 ani nu vor putea fi scoși din țară de un părinte fără acordul celuilalt pe o perioada mai mare de 30 de zile. Asta prevede o lege aprobată la Guvern care stabilește în premieră un cadru național de intervenție și reglementare în situațiile în care copii sunt luați de către un părinte într-un mod în care încalcă legea. Sunt stipulate clar procedurile judiciare în acest sens, dar și în alte situații cum ar fi stabilirea accesului la copil, în cazul în care părinții decid să se separe.
Alexei BUZU, MINISTRUL MUNCII ȘI PROTECȚIEI SOCIALE: „Avem foarte multe cazuri când constatăm deplasarea ilicită a copilului sau reținerea ilicită a copilului. Asta înseamnă când unul dintre reprezentanții legali călătoresc, scot copilul din țară sau nu îl returnează cu acordul celeilalte părți. În acest sens noi venim cu un proiect de lege pentru protecția specială a copiilor în străinătate sau reținerii ilicită. Acest proiect de lege clarifică și eficientizează mai multe procese în acest sens.”
Așadar, potrivit proiectului, se va considera scoatere ilicită a copilului cu vârsta de până la 16 ani din țara unde își are reședința obișnuită, pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, fără acordul scris, legalizat notarial, al celuilalt parinte. Până acum o lege care se referea la intrarea și ieșirea din țară prevedea că copiii de până la 18 ani pot circula liber doar cu un singur părinte. De asemenea, legea prevede mai multe reglementări ce țin de accesul la copil, în cazul în care părinții trăiesc separat.
Igor CHIȘCĂ, ȘEFUL DIRECȚIEI PROTECȚIA DREPTURILOR COPIILOR DIN CADRUL MINISTERULUI: „Trebuie să existe un program de întrevederi, cu persoana sau cu părintele care trăiește separat și el să aibă acces la copil de atâtea ori 2 ori pe săptămână sau, nu contează, vacanțele de vară sau de iarnă să fie petrecute nu doar cu persoana în custodia căreia se află copilul, dar și cu cealaltă persoană.”
Instanțele vor putea lua măsuri suplimentare pentru protecția copilului, cum ar fi ridicarea pașaportului sau interzicerea temporară a ieșirii din țară, atunci când există riscuri de reținere ilicită.
Igor CHIȘCĂ, ȘEFUL DIRECȚIEI PROTECȚIA DREPTURILOR COPIILOR DIN CADRUL MINISTERULUI: „Deci, acestea sunt măsuri provizorii care pot fi aprobate de către instanța de judecată și vor preveni scoatearea copilului din țară în procesul de examinare a cauzei.”
Proiectul stabilește totul până la cele mai mici detalii, fiind prevăzut chiar și termenul maxim de rezolvare a dosarelor legate de aceste situații, care nu trebuie să depășească 6 săptămâni. Noua legislație va permite autorităților naționale să colaboreze mai eficient cu instituțiile internaționale, pentru a facilita localizarea, protejarea și, după caz, întoarcerea copiilor în țară.
Proiectul, care urmeaza să fie votat în două lecturi în Parlament, transpune o mare parte din prevederile Convenției asupra aspectelor civile ale răpirii internaționale de copii de la Haga din 1980, document după care până acum erau adoptate unele decizii în acest domeniu.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.