Incendiul din luna mai, de la mansarda blocului de locuit din Durlești, scoate în continuare la iveală ilegalități și construcții ridicate cu încălcări. În urma unei investigații, am identificat alte cel puțin cinci blocuri multietajate, care au fost construite într-o zonă interzisă. Au fost ridicate de același proprietar și după o aceeași schemă, care mimează implicarea autorităților în încercarea de a opri construcțiile. În realitate, locatarii din Durlești au fost cei care s-au implicat și au ajuns în instanță, obținând și decizii de demolare. Oamenii spun că orașul se dezvoltă haotic și în funcție de interese, iar la mijloc e corupția care duce la tragedii.
„Noaptea veneau, noaptea descărcau. Nu am confort, nu am lumină, nu am aerisire.”
„Se fac vinovate instituțiile statului: Procuratura, Poliția, Judecătoria, Primăria.”
Strada Tudor Vladimirescu 75/1. Un bloc cu 10 etaje. Pe 16 mai, mansarda a luat foc.
Aceeași stradă, un alt bloc – 95/1.
Facem câțiva pași și găsim alte imobile, deja ridicate sau aflate în șantier. Ce au toate în comun? Sunt construite într-o zonă unde nu pot fi ridicate blocuri multietajate, deci – cu o serie de încălcări.
„La noi nu este o planificare urbanistică, la noi se face la nimereală, după interese.”
Dar se le luăm pe rând. Încă din 2010, mai mulți locuitori din Durlești au semnalat despre ilegalități în domeniul urbanistic.
Ștefan Popescu povestește că, atunci, a aflat că primăria Durlești a înstrăinat ilegal mai multe loturi de pământ, printre care cel unde a fost construit blocul mansarda căruia a ars în luna mai. Bărbatul s-a adresat la Procuratură.
Ștefan POPESCU, LOCUITORUL ORAȘULUI DURLEȘTI: „În 2011 a fost deschis dosar penal pe depășirea atribuțiilor de serviciu, dosarul penal până în prezent a fost tergiversat de Procuratura Buiucani. Dacă procuratura investiga cazul și trimitea dosarul în instanța de judecată avea să stopeze și lucrările de construcție a obiectului dat, nici incendiu nu era să fie.”
Dar blocul a fost construit, cu multiple încălcări. Și...au urmat altele. La mică distanță, pe aceeași stradă Vladimirescu, doar că 95/1, a fost ridicat un alt imobil. Și din nou localnicii s-au implicat.
Nina GRIȚCO, LOCUITOARE A ORAȘULUI DURLEȘTI: „De nenumărate ori eu cu locuitorii mergeam la primărie. Când a început să se construiească prima casă, aceasta de pe Vladimirescu 99/1. Primarul spunea atunci că totul e legal.”
Legal, doar că nu prea. În zonă pot fi construite doar case particulare, cu cel mult două nivele, dar în realitate blocul are 11 etaje, dintre care două sunt de tip mansardă.
„Aici nu e nici o parcare subterană, dacă o să priviți toate debaralele, primul nivel la debarale ele toate sunt locuite, chiar dacă nu au condiții. Sunt probleme cu parcarea, problemă cu scurgerile pluviale, probleme cu canalizarea.”
Actele permisive în aceste două cazuri au fost obținuțe printr-o schemă cunoscută de mulți locuitori ai orașului Durlești.
Valentin CEBOTARI, FOST CONSILIER LOCAL AL ORAȘULUI DURLEȘTI: „Schema era foarte simplă – se adresau la primăria Durlești pentru eliberarea actelor permisive, primăria refuza, oamenii se adresau în instanța de judecată, primăria sau nu se prezenta la instanța de judecată sau nu prezenta probe în instanța de judecată, ca să combată, că nu poate elibera actele permisive.”
Astfel, schema a funcționat în continuare. Și așa, un an mai târziu, în preajma caselor particulare a apărut un alt șantier, la fel pentru construcția unui bloc multietajat. Oamenii au mers în instanță, invocând o serie de nereguli, și au obținut decizia de a opri lucrările. Dar construcția a continuat, iar blocul a fost dat în exploatare.
Nina GRIȚCO, LOCUITOARE A ORAȘULUI DURLEȘTI: „Casa 52 a fost în arest doi ani, în acest timp ei au dat casă în exploatare, cum așa? Cum puteam, o casa unde sunt oprite toate lucrările, judecata a luat așa decizie, și ei dau blocul în exploatare?”
Viorica ORĂȘAN, LOCUITOARE A ORAȘULUI DURLEȘTI: „Noaptea veneau, noaptea descărcau, tot noaptea s-a făcut, aici, aici nimic nu s-a făcut ziua. Nu am confort, nu am lumină, nu am aerisire, copiii fac gălăgie. Mă deranjează terenul de joacă e sub balconul meu.”
Mai trec câțiva ani, și, în 2019, pe strada Tudor Vladimirescu 99 apare un nou șantier. Nina Grițco, care își are locuință în nemijlocită apropiere, a mers în instanță și a oprit construcția. După un proces de judecată lung, la începutul anului 2025, magistrații au dispus demolarea celor câteva nivele ridicate. Chiar dacă este decizia instanței, nimic nu s-a demolat, iar zona este abandonată.
Nina GRIȚCO, LOCUITOARE A ORAȘULUI DURLEȘTI: „Primăria nu are acces în casa asta, să facă un calcul și să o demoleze.”
În spatele tuturor acestor blocuri construite în zone interzise și cu multiple încălcări este un singur om, spun locuitorii, iar majoritatea îl cunosc personal – Ilie Merineanu.
Valentin CEBOTARI, FOST CONSILIER LOCAL AL ORAȘULUI DURLEȘTI: „Aceleași încălcări sunt făcute de aceeași oameni, care au scris blocurile pe unul sau alte persoane fizice, care este foarte greu acum de găsit cine este beneficiarul efectiv a acestor blocuri.”
Nina GRIȚCO, LOCUITOARE A ORAȘULUI DURLEȘTI: „Toți bat alarma când se întâmplă o nenorocire, se vede că nu este acces pentru pompieri, înconjurați orice casă. Primăria permite ca aceste lucruri să se întâmple, Ilie Merineanu coordonează totul ca persoană fizică și scrie totul pe numele prietenilor și rudelor.”
Așa cum s-a întâmplat în cazul blocului care a ars. Actele permisive pentru el au fost obținute de soții Angela și Alexandru Postica. Femeia este sora lui Merineanu. Potrivit surselor noastre, cuplul, împreună cu Ilie Merineanu, ar fi plecat din țară în urma incendiului. Am încercat să obținem o reacție de la acesta, însă el avea telefonul deconectat. I-am lăsat un mesaj pe rețele și Angelei Postică, dar nu am primit un răspuns.
Tragem linie și vedem multiplele încălcări în domeniul construcțiilor în orașul Durlești, despre care se pare că autoritățile locale nu prea vor să vorbească. Angela Florea se judecă cu Primăria pentru ca să-i fie prezentate Planuri Urbanistice Zonale votate de consilierii locali pentru mai multe adrese. Documente care, în mod normal, trebuie să fie făcute publice.
Angela FLOREA, LOCUITOARE A ORAȘULUI DURLEȘTI: „Nu am văzut în ochi acele PUZ-uri. Ei fac construcțiile nu știu conform căror Planuri Urbanistice pentru că nimeni nu le vede. Mie mi s-a spus la Primărie „nu aveți idee cu cine vă judecați. La noi nu este o planificare urbanistică, la noi se face la nimereală, după interese. Cineva trebuie să răspundă nu poți să te faci că nu vezi și nu ai știut.”
Așadar, incendiul de la mansarda blocului din Durlești scoate la iveală iresponsabilitatea și indiferența celor care trebuiau să ia atitudine și să oprească aceste ilegalități. Acum, după ce s-a produs o nenorocire, am văzut percheziții și dosare penale deschise. Nimeni însă nu a fost tras la răspundere, iar despre proprietar se știu puține informații. Modul în care vor fi analizate toate aceste cazuri va arăta cât de determinate sunt autoritățile în lupta contra corupției.