Pe malul drept consumul de energie electrică a crescut în această săptămână cu peste 3, potrivit Moldelectrica. În ultimele zile în orele de vârf s-a consumat chiar mai mult decât a fost planificat, iar în rețeaua națională a ajuns energie de urgență care de obicei are un preț mai mare. Factura, însă țara noastră o va primi după data de 20 februarie. Autoritățile responsabile îndeamnă în continuare consumatorii să facă economii între orele 7 și 11 demineața și 18-11 seara. pentru a plăti mai puțin pentru lumină, deoarece electricitatea cumpărată în acesre intervale este cea mai scumpă.
Sergiu APARATU, DIRECTORUL MOLDELECTRICA: „În această perioadă noi zilnic înregistrăm circa 15-16 mln de kW/h consumați pe întreg sistemul. Cel mai relevant este să ne uităm la graficul sau prognoza de consum care este cu linia aceasta gri indicată aici. În ziua de sâmbătă, respectiv ziua de duminică, e mult sub prognoza care noi o estimăm. Asta este evident legat și de faptul că afară este mai cald, poate sunt activități în aer liber, lumea mai pleacă din oraș.”
În timpul săptămânii însă consumul crește treptat, iar pe alocuri chiar depășește planul prevăzut de distribuitorii de energie.
Sergiu APARATU, DIRECTORUL MOLDELECTRICA: „Lunea, data de 20, observăm aceleași două vârfuri, este încă sub graficul sau prognoza de consum, dar foarte necaracteristic sunt zilele de marți și miercuri unde am avut depășirea prognozei. Depășirea prognozei asta înseamnă că energia vine mult mai scumpă și este o energie care vine necontrolat, se numesc devieri neintenționate, flux neintenționat și respectiv noi nu știm cu ce preț vine energia aceasta.”
Așadar pentru zilele de marți și miercuri planul de consum elaborat de autorități a fost depășit cu circa 6%. Prețul pentru această energie pe care am consumat-o neplanificat îl vom afla luna viitoare. Potrivit responsabililor de la Moldelectrica, săptămâna aceasta consumul de energie a fost mai mare cu aproximativ 3,4% față de săptămâna precedentă.
Cea mai mare parte a energiei care se consumă acum în Republica Moldova este de import, aproximativ 60%. Circa 30 la sută din necesarul de electricitate este produsă de centralele de termoficare de la Chișinău și Bălți, în timp ce parcurile eoliene și fotovoltaice au generat puțin peste 10%.
SURSELE DE ACOPERIRE A NECESARULUI DE ENERGIE ELECTRICĂ
OPCOM – 25%
CONTRACTE BILATERALE – 35%
CET-URILE LOCALE – 30%
REGENERABILE - 10%
Victor BÎNZARI, CONSILIER ENERGOCOM: „Prețurile, după cum știți, ele diferă, la fiecare oră pe OPCOM sunt prețuri diferite. În orele de vârf energia e foarte scumpă, ziua atunci când există și energia solară produsă, este un preț cu mult mai redus. Avem cred că o medie totală la ceea ce avem noi acum, în jur de 130 de euro MW. De asta noi îndemnăm de fiecare dată consumatorii ca să-și planifice un consum mai redus în orele de vârf.”
Faptul că Energocom comunică zilnic despre achizițiile pe care le face pentru următoarea zi nu este un indicator de stabilitate a sistemului, atrage atenția, Victor Bînzari. Atunci când vorbim de prețuri, la fel, nu putem să vorbim de o stabilitate și nimeni nu poate garanta că tarifele pentru consumatori nu vor mai crește.
Victor BÎNZARI, CONSILIER ENERGOCOM: „Nici nu am finalizat prima lună de iarnă. Nimeni nu cunoaște ce o să se întâmple mâine și care vor fi circumstanțele. Lupta asta zilnică ne creează foarte multă incertitudine."
Sergiu APARATU, DIRECTORUL MOLDELECTRICA: „Economisând energie electrică, achiți mai puțin la facturi, în al doilea rând, dacă consumi mai puțin în orele de vârf, mai puțină energie este necesar a fi procurată la prețuri înalte de pe piață și respectiv aceasta se răsfrânge asupra tarifului pentru, toți consumatorii și trei, fiindcă este mult mai ușor de dirijat cu un sistem și de asigurat continuitatea în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor atunci când graficul de consum este cât de cât uniformizat. Deci, nu există acele vârfuri pronunțate.”
Supreasolicitarea utilajului electroenergetic poate duce la defectarea acestuia, explică șeful Moldelectrica, iar în astfel de situații nu sunt excluse riscurile de deconectări.
Sergiu APARATU, DIRECTORUL MOLDELECTRICA: „Cel mai rău ce poate să fie este un blackout. Asta înseamnă atunci când apare o deficiență sau o deconectare, o problemă majoră care influiențează la nivel de sistem atât frecvența cât și tensiunea, atunci poate să fie declanșată automatica care protejează utilajul de la supraîncărcare și respectiv provoacă deconectarea în lanț a consumatorilor.”
Consumul mare de energie poate duce la suprasolicitarea rețelelor și nu sunt excluse riscurile de deconectări, iar reconectarea consumatorilor poate avea loc mai greu și poate durea chiar și până la 6 ore.