Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Boboteaza pe stil vechi. Așa cum cere tradiția, oamenii au mers la locurile special amenajate de la mănăstiri sau lacuri și au intrat în apa rece ca gheața. Deși astăzi a fost o zi destul de friguroasă, oamenii spun că scăldatul de Boboteaza îi va ajuta să fie sănătoși tot anul.

La Mănăstirea Țigănești din Strășeni a fost astăzi aglomerație mare. S-au adunat sute de oameni, veniți cu familia sau prietenii să se scufunde în bazinul cu apa rece.

„E super! Trebuie de făcut în fiecare an și e o tradiție minunată.”

„E minunat și mă simt foarte bine! Nu e rece apa? - Nu, e udă.”

Pentru prima a încercat experiența și Denis, venit de la Cricova. 

„Este mai mult o barieră psihică, decât fizică.”

Așa că tânărul s-a echipat corespunzător.

„Mi-am luat halat, un termos cu ceai cald, ca după Boboteaza să bem un pahar de ceai și să ne încălzim.”

Unii au venit împreună cu copiii. De exemplu Stanislav s-a scufundat împreună cu gemenii săi de 9 ani.

"- A fost frig, apoi cald. Când am ieșit era cald.

- A fost și frig și cald."

Stanislav TOPOREȚ, TATA: „Vrem să-i educăm în spiritul creștinismului, ca de Boboteaza să se scalde în apa rece ca gheața. Să devină cât mai puternici și sănătoși.”

Femeile au fost curajoase și ele, intrând în apa rece. Printre ele am surprins-o și pe interpreta Victoria Lungu.

Victoria LUNGU, INTERPRETĂ: „În primul rând simt o libertate și o conexiune cu Dumnezeu. Simt o stare de liniște și armonie.”

Boboteaza a fost sărbătorită astăzi în toată țara. De exemplu, în satul Ramazani, raionul Rișcani a fost amenajat un bazin mai special.

"Mă scufund de 9 ani, iar cu fiecare dată, credința mea e și mai puternică."

Ulterior, oamenii s-au încălzit cu supă pregătită la ceaun și au întins o masă plină cu bunătăți. S-au scufundat de Bobotează și locuitorii orașului Cahul.

Anul acesta, scăldatul de Boboteaza a fost interzis în râurile Nistru și Prut și permis doar în cele peste 50 de locuri special amenajate, pe întreg teritoriul țării.