Creditele se scumpesc din nou. Banca Nationala a majorat rata de baza pana la 21,5 la suta, adica a scumpit banii, ca sa tina sub control cresterea preturilor, si mentioneaza ca aceasta ar putea fi ultima majorare. Astfel, moldovenii care urmeaza sa se imprumute de la banci, dar si cei care deja s-au creditat, vor achita dobanzi mai mari in functie de tipul de imprumut. Cei de la BNM spun ca astfel incearca sa tempereze inflatia, iar expertii mentioneaza ca efectele acestei decizii vor fi simtite peste cateva luni.

Publicat:05.08.2022, 19:18

Banca Nationala a Moldovei anunta printr-un comunicat de presa ca a marit cu inca 3 puncte procentuale rata de baza la credite, pana la 21.5 %. Decizia are scopul de a stopa cresterea preturilor si de a diminua inflatia. Expertul Veaceslav Ionita spune ca efectele acestei decizii nu vor fi simtite imediat. 

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: “Rata de baza inseamna ca se scumpesc banii ca sa descurajeze cumva creditarea, in special a populatiei. Nu prea ajuta, oamenii oricum se imprumuta. Rata de baza creste, dar creditele, dobanda la credite creste mai incet. Cresterea ratei de baza cu 2% nu duce la o crestere a creditelor cu 2. Ele sunt diferentiate, depinde cine si cum a luat, conditiile de creditare, dar in general se scumpesc creditele.” 

Veaceslav Ionita sustine ca o astfel de majorare brusca a ratei de baza, intr-un an, nu a mai fost in Republica Moldova.

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: “Intr-un an de zile, noi avem 10 majorari, una dupa alta. De la 2,65, de la minimum istoric pe care l-am avut am ajuns la 21,5. Rata de baza este la nivelul maxim din ultimii 20 de ani. Ultima data am avut asa rata in 2000. Noi am avut vreo 28, inclusiv in 2015 cand am avut jaful bancar, atunci tot a crescut rata de baza, dar nu atat de mult.”

Expertul economic spune ca, in Moldova, inflatia este in mare parte influentata de cresterea preturilor la resursele energetice, iar BNM nu ar avea parghii sa intervina. 

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: “La noi inflatia, in cea mai mare parte, este determinata de costurile mari la produsele energetice. Gazul cu 1500 de dolari de la 100 de dolari. O crestere cu 13 ori a pretului la gaz. BNM intervine, dar practic este in afara competentelor.”

Cetatenii care vor sa se imprumute de la banci, dar si cei care deja s-au creditat, vor achita dobanzi mai mari, in functie de tipul de imprumut, afirma Ionita. Responsabilii de la BNM, insa, spun ca aceasta ar putea fi ultima majorare a ratei de baza. 

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: “Cel mai probabil vom asista in prezent la o incetinire a cresterii preturilor si poate la o usoara scadere. Lucru care va permite BNM in urmatoarele luni sa scada rata de baza.”

In prezent, potrivit Bancii Nationale, inflatia in Republica Moldova a trecut de 30 de procente. Pana la izbucnirea razboiului in Ucraina, BNM prognoza o inflatie de mai putin de 20 de procente.