Cresc și în Moldova fructe exotice. La Căușeni se intinde o livadă de smochine. Fructele cât nuca de mari sunt foarte solicitate pe piața autohtonă, chiar dacă kilogramul ajunge până la 200 de lei. Proprietarul și-a pus pe roate afacerea după ce a schimbat doi puieți de piersic pe doi de smochine, iar astăzi are peste 170 de copaci în livada sa.

Publicat:07.09.2024, 21:06

El este Vasile Iepure, din satul Hagimus, raionul Căușeni, care de câțiva ani demostrează că și în Moldova cresc fructe exotice. Bărbatul are o livadă de smochine.

Vasile IEPURE, AGRICULTOR: “Cu 15 ani în urmă am făcut schimb de copaci, am dat de piersic și mi-a dat de smochine, dar mi-a fost gândul așa pentru nepoți. Din curiozitate am început să văd pe internet cum se inmulțesc și am început a-i înmulți. Am început deodată cinci copaci ca să văd dacă le pot realiza și apoi am pus un rând întreg.”

Fiecare copac are aproape doi metri înălțime și are o frunză asemănătoare cu o floare.
Spune că pentru ca fructele să se coacă repede, pe timp de vară o parte din frunze se rup, iar pe pom rămân doar cele mai tinere.

Vasile IEPURE, AGRICULTOR: “Ea dă două roade, prima roadă este la sfârșitul lui iunie, dar în acest an au fost foarte puține pentru că a fost rece, dar a doilea în schimb este foarte bună.”

Bărbatul spune că puieții se adaptează foarte bine la condițiiile meteo de la noi. Pe timp de iarnă trebuie acoperiți cu pământ, iar vara au nevoie de foarte multă apă.

Vasile IEPURE, AGRICULTOR: “Sistemul de irigare este foarte simplu, am întins furtun, dar apa este foarte costisitoare căci o aduc din sat cu butoiul, cu mașina și pe săptămână două trei tone de apă le dau la acest rând.”

Smochinele sunt nu doar delicioase, ci și pline de nutrienți, fiind o sursă excelentă de vitamine și minerale precum cuprul, potasiul și magneziul. Nea Vasile își vinde smochinele proaspete la piețele și magazinele din țară.