Să fim milostivi și să deschidem sufletul pentru Dumnezeu. Asta ne îndeamnă să facem în Săptămâna Mare preotul Pavel Borșevschi, parohul Bisericii Sfântul Dumitru din capitală. Fiecare zi din Săptamâna Patimilor are o semnificație creștină profundă și doar prin rugăciune și post oamenii vor putea întâlni cum se cuvine Paștele.

Credincioșii intră în Săptămâna Mare numită și cea a Sfintelor Patimi. Pavel Borșevschi, parohul Bisericii Sfântul Dumitru din capitală îi îndeamnă  să fie milostivi în această perioadă.  

Pavel BORȘEVSCHI, PAROHUL BISERICII SFÂNTUL MARE MUCENIC DUMITRU: „Să trecem cu post această săptămână dar post înseamnă nu doar nemâncarea, înseamnă milostenia pentru că noi nu mâncăm ca să nu mâncăm dar să avem de unde face milostenie. Cel mai bun post e când farfuria ta de linte o împarți cu aproapele tău. Și numaidecât să ne străduim cât e posibil să intrăm în esența poruncilor lui Hristos, care este dragostea.”

Potrivit păreintelui Borșevschi fiecare zi din Săptămâna Mare are o semificație creștină profundă pe care enoriașii trebuie să o înțeleagă.

Pavel BORȘEVSCHI, PAROHUL BISERICII SFÂNTUL MARE MUCENIC DUMITRU: „Dacă duminică tot Ierusalim l-a întâlnit pe Hristos cu stâlpări și cu cântări și l-au primit ca un împărat al Israelului și pentru că nu a vrut să accepte să fie împărat pământesc a doua zi au început să strige răstignește-l și iată biserică din triod și continuă cu triodul mai departe. Ne vorbește luni despre smochinul neroditor ce semnifica poporul lui Israel care nu aducea roade.”

Luni, marți și miercuri la biserică sunt citite Evanghelii care povestesc istorii din care trebuie să învățăm lecții. Iar enoriașii sunt îndemanți să se roage toată săptămână și să vină la liturghii.

Pavel BORȘEVSCHI, PAROHUL BISERICII SFÂNTUL MARE MUCENIC DUMITRU: Numaidecât prezența dumneavoastră este joi la liturghie, unde ne împărtășim toți, este joi seara la cele 12 evanghelii ale patimilor, este vineri la prohod, la scoaterea epitafului la ora 15:00 și seara la 17:00 la prohod și sâmbăta la liturghia sfântului Vasile cel Mare, care se face pentru toți credincioșii și ne împărtășim în această liturghie și rămânem până seara când cu polunocinița așa se numește sluja de la miezul nopții venim să ne pregătim de Înviere.”

Pe parcursul întregii săptămâni preoții sunt sprijinul creștinilor.

Pavel BORȘEVSCHI, PAROHUL BISERICII SFÂNTUL MARE MUCENIC DUMITRU: Preoții nu au de cât să îi aștepte la biserică pe toți. Preotul trebuie să fie alaturi de fiecare suflet care vine cu întrebarea la Hristos, să-l reprezinte pe Hristos în biserică.”

În acest an Paștele este sărbătorit pe 20 aprilie.