Criza de asistenti medicali in spitalele de stat. Cuceriti de conditiile mai bune, de salariile mai generoase, unii prefera sa munceasca in spitalele private care s-au inmultit in utltima vreme, iar altii prefera calea strainatatii. Astfel, spitalele de stat scot la bataie o gramada de locuri vacante pentru functia de asistent medical, dar putini par interesate de ele.

 
Lilia Casim este asistenta medicala intr-o institutie medicala privata de la noi, inainte insa a avut experienta de a lucra la Spitalul Republican. Spune ca i-ar fi greu sa se mai intoarca si sa munceasca la stat.


Acum munceste cate 5 ore pe zi, iar salariul este de doua ori mai mare.

Cristina GHEICEANU, REPORTER PRO TV: “Tot mai multi medici, in special asistente medicale prefera sa lase serviciul sigur de la stat, pentru un salariu mai mare astigat in conditii mai bune. Dupa ce pleaca, conducerea spitalelor de stat scoate la concurs o multime de posturi vacante. Este si cazul spitalului Republican din capitala.”


Pe pagina web a institutiei se anunta ca este nevoie de 150 de asistenti medicali, iar de la doua saptamani de la plasarea anuntului, practic nu s-a depus nicio cerere. Din aceasta cauza, asistentii medicali care muncesc acolo, spun ca acum nu-si mai vad capul de treburi pentru ca trebuie sa munceasca dublu. Rezista doar cei care isi fac meseria cu pasiune.


Anatol CIUBOTARU, DIRECTOR SPITALUL REPUBLICAN: “Desigur spitalele private au de castigat. Ei pot oferii salarii mai mari, noi insa nu ne permitem asta.”


Totodata directorul mai spune ca multi dintre asistentii medicali prefera sa plece si in strainatate.

Un asistent medical incepator poate avea un salariu la Spitalul Republican de pana la 2000 de lei, iar daca are experienta se ajunge si la 4 mii. Stiind despre aceste salarii mizere multi dintre studentii care au ales sa faca medicina spun ca nici nu se gandesc, dupa atatia ani de studii, sa munceasca pentru asa bani.

Datele statistice existente, desi foarte putine, arata ca daca in 2012 in tara erau 22760 de asistenti medicali, peste doar doi ani numarul s-a redus cu 800, ajungand la 21971. Totodata in utimii 20 de ani 40 la suta dintre medici si asistenti au parasit sistemul medical din tara noastra.