Este criză de judecători la Curtea de Apel Centru. Jumătate din funcții nu sunt ocupate, iar din 20 de complete care ar trebui să fie, sunt doar 10. Din acest motiv, magistrații examinează cu prioritate cauzele care nu pot fi amânate, iar alte dosare sunt puse pe pauză. Consiliul Superior al Magistraturii a transferat temporar mai mulţi judecători pentru a nu bloca activitatea, dar chiar și așa, instanța nu face față volumului de muncă și are o restanță de 18 mii de dosare.  

Francesca GÎNDEA, REPORTER PRO TV: „Din cele 57 de functii prevăzute la Curtea de Apel Centru, doar 30 sunt ocupate. Dintre acestea, patru magistrati nu au promovat evaluarea externa si au contestat decizille Comisiei vetting, ceea ce îi împiedică sã emită hotărâri. In plus, 13 judecători au fost transferati temporar, astfel că instanta functioneazã cu mai putin de o treime din efectivul necesar pentru a face fatã volumului de muncă.”

Ghenadie MÎRA, PREȘEDINTELE INTERIMAR AL CURȚII DE APEL CENTRU: „La moment avem active doar 10 complete de judecători, având în vedere că cauzele în cadrul curților de apel se examinează în complet de 3 judecători. Cinci complete avem în cadrul colegiului penal și 5 în cadrul colegiului civil. În cadrul Colegiului Civil mai avem și completele specializate în contencios administrativ, care sunt 2.”

Potrivit președintelui interimar al Curții de Apel Centru, acum, unui magistrat îi revin peste o mie de dosare, un volum extrem de mare de muncă.

Ghenadie MÎRA, PREȘEDINTELE INTERIMAR AL CURȚII DE APEL CENTRU: „La moment avem în examinare 22 de mii de dosare. În majoritatea cazurilor ședințele sunt fixate, dar avem și multe cereri de accelerare. Unui judecător îi revin în jur de o mie- 1200 de dosare, ceea ce ar constitui pe un complet peste 3 mii de cauze. Până la plecarea colegilor această sarcină era în jumătate.”

Anul trecut, la Curtea de Apel au fost 42 de mii de dosare, însă nu toate au fost soluţionate. Sunt restanțe la 18 mii de dosare. Totuşi, conducerea Curţii de Apel Centru spune că activitatea instanţei nu va fi blocată.

Ghenadie MÎRA, PREȘEDINTELE INTERIMAR AL CURȚII DE APEL CENTRU: „Situația este gestionabilă, dar evident că se simte această presiune a numărului mare de dosare, ori la moment suntem în situația de a examina cu prioritate cauzele care nu suferă amânare. Aici ne referim la măsurile preventive, la cauzele ce țin de minori, ordonanțele de protecție. Suntem impuși de situație să prioritizăm cauzele care urmează a fi examinate în termeni restrânși.”

Ministrul justiției susține că CSM caută soluții pentru această criză.

Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTIȚIEI: „Se cunoaște că CSM se îngrijește de acest aspect. Pentru toată lumea este un obiectiv ca procesele judiciare să continue, să fie examinate în ritmul obișnuit. CSM a asigurat prezența funcțiilor vacante prin judecători transferați, dar și prin organizarea concursurilor de promovare a judecătorilor din primele instanțe la Curtea de Apel.”

Și experții în justiție spun că situația la Curtea de Apel Centru este critică, iar soluțiile implimentate de Consiliul Superior al Magistraturii nu sunt eficiente.

Alexandru BOT, EXPERT WATCHDOG: „Ne vom trezi în situația în care dosare care s-au acumulat încă în 2024 nu vor fi soluționate nici în 2027-2028. Metodele trebuie să fie cât mai urgente, iar acea pretinsă soluție de transfer temporar de judecători s-a dovedit a fi una ineficientă. Caracterul temporar de numire nu rezolvă problema examinării rapide a dosarelor. Trebuie regândit mecanismul de vetting, anume nu în sensul verificării judecătorilor deja existenți, ci accederea mai ușoară în funcții a judecătorilor care sunt de rezervă sau care își doresc o promovare în funcție de la prima instanță. Nu este o criză de moment, ea va dăinui în timp și își va produce efectele pentru mulți ani înainte.”

Săptămâna trecută, trei judecători care candidează la funcția de judecător la Curtea de Apel au promovat vettingul, iar candidaturile lor au fost transmise președintelui Republicii Moldova spre numire. Curtea de Apel Centru a fost supusă unui proces amplu de evaluare externă. Din cei 40 de judecători aflați în funcție la momentul lansării procedurii, 21 au demisionat, iar ceilalți au intrat în procedura de evaluare.