Crucifixul instalat in 2019 la MAI, de ministrul de interne de atunci, Andrei Nastase, va fi dat jos. Curtea Suprema de Justitie a declarat inadmisibil recursul depus de catre institutie, la decizia luata in favoarea Consiliului pentru Prevenirea si Eliminarea Discriminarii care a cerut ca acesta sa fie inlaturat. Mitropolia Moldovei a calificat hotararea drept una rusinoasa.

CURTEA SUPREMA DE JUSTITIE:„Recursul depus de catre Ministerul Afacerilor Interne se declara inadmisibil. Incheierea este irevocabila.” 

se arata in decizia Curtii Supreme de Justitie. Astfel, crucifixul urmeaza sa fie inlaturat in urmatoarele zilei de pe holul Ministerului de Interne. Printr-un comunicat de presa, responsabilii de la MAI au declarat ca se vor conforma. Andrei Nastase, cel care a stat in spatele acestei initiative a scris pe pagina sa de Facebook ca:

ANDREI NASTASE, FOSTUL MINISTRU DE INTERNE:“Cineva de la MAI vrea sa ia jaratic cu mainile justitiei aservite. Sa intelegem ca justitia moldoveneasca imbraca deja haine galbene?” 

Reprezentantii Mitropoliei Moldovei au declarat ca decizia CSJ este una incorecta. 

Vadim CHEIBAS, SECRETARUL MITROPOLIEI:“Este un act rusinos si consideram ca este rusinos pentru intreaga tara, atunci cand se permite o astfel de operatiune de a scoate crucea dintr-o institutie de stat.” 

Crucifixul a fost instalat pe un perete din interiorul sediului MAI, in septembrie 2019, atunci cand liderul Platformei DA, Andrei Nastase era ministru de interne. Atunci, a fost organizat un eveniment la care au participat Mitropolitul Moldovei si cel al Basarabiei.

Ulterior, Consiliul pentru prevenirea si eliminarea discriminarii si asigurarea egalitatii a cerut prin judecata inlaturarea crucifixului. Membrii Comisiei au considerat atunci ca instalarea simbolului religios in incinta unei autoritati publice reprezinta instigare la discriminare pe criteriul de convingeri religioase. MAI a solicitat anularea deciziei in toate instantele de fond, argumentand ca acest crucifix este un semn national. Judecatoria din sectorul Rascani a respins recursul MAI impotriva Consiliului, decizie care a fost atacata si la Curtea de Apel, insa si cea de-a doua instata a mentinut hotararea. Totodata, printr-o decizie luata anterior, CSJ l-a scutit pe Nastase de obligativitatea de a prezenta scuze publice pentru instigare la discriminare manifestata prin instalarea crucifixului si discursul de la evenimentul respectiv.