Mii de locuitori ai capitalei au mers astăzi la cimitirul Sfântul Lazăr pentru ai pomeni cu pe cei răposați. Cu flori vii și pomeni, aceștia au venit la mormintele celor dragi și minute în șir au povestit și și-au amintit de timpul petrecut împreună. Nu au lipsit nici mesele cu bucate, care însă în acest an au fost mai lejere.

Cimitirul „Sfântul Lazăr” din capitală roia astăzi de oamenii care au venit să-și pomenească morții.

„Este o sărbătoare luminoasă în care trebuie să ne amintim de ei. Ei ne așteaptă anume în această zi.”

Anastas Forțu a venit împreună cu nepoții, frații și surorile să-și pomenească fratele mai mare și cumnata. Mai întâi, preotul a citit rugăciunile pentru fiecare răposat...iar ei au făcut toate rânduielile.  

După care așezați la masă, ore în șir au depănat amintiri și povestit despre soții Forțu, care toată viața lor au dedicat-o ansambului Joc.

Anastas FORȚU, FRATE: „A dansat, după a fost profesor. Când făcea repetiții numai musca se auzea, era foarte exigent, cerea doar musca să se audă, restul voi lucrați.”

Ana BAJOREANU-LUNGU, NEPOATĂ: „Ani buni au mers în toată lumea și au proslăvit Republica Moldova, au proslăvit dansul popular.”

La mormintele fiului și a soțului am găsit-o pe Sofia Zaharia, venită împreună cu nurorile, nepoții și fiul. Femeia a avut grijă de pomeni.

Sofia ZAREA, LOCUITOARE A ORAȘULUI CHIȘINĂU:  „Ștergare, bomboane. Noi foarte des venim nu doar la Paștele Blajinilor, o dată sau de două ori pe lună, pentru că asta e amintirea noastră.”

Iar nora acesteia s-a îngrijit ca la mormântul soțului să fie plantate flori vii.

Tatiana ZAREA, SOȚIE: „Îmi place să fie frumos și să fie flori vii, niciodată nu i-a plăcut plasticul.”

Vitalie ZAREA, FRATE: „Îi purtăm mereu în suflet, tata, fratele. Mai venim, mai discutăm, ne mai aducem aminte, după plecăm acasă și tot așa.”

Paștele Blajinilor a fost motivul pentru care o parte din membrii familiei Boldescu a revenit de peste hotare.
(imagini cum rad – 0507, 0515)

Maxim BOLDESCU, LOCUITOR AL ORAȘULUI CHIȘINĂU:  „Am venit din Germania, din Irlanda, din SUA din Sîngera. Așa sărbători și ne unesc pe noi aici. S-au adunate toate rudele.  Pomenim, râdem un pic.”

„Nu am fost aici de când am plecat în Germania, 13 ani.  Foarte bine și frumos, alături de tot neamul, ce poate fi mai frumos decît asta.”

„Ne-am unit cu toți verișorii, copii verișorilor. Am fost pe la mai multe morminte, dar aici este finișul la bunei. 
 Bunicii noștri au fost foarte buni, ne-au ajutat, ei pe noi ne-au crescut precum părinții.”

Natalia VOLOȘĂNA, LOCUITOARE A ORAȘULUI CHIȘINĂU:Ceea ce iubea mama. În așa zi trebuie să venim, mama mereu îmi spunea ei ne așteaptă la poartă, eu nu știu cât e de adevărat, dar eu în asta cred.”

„Să bem un pahar de vin cu ei ca să ne vadă. Ei ne-au transmis nouă această tradiție, iar noi ne stăruim să transmitem copiilor.”

Silvia a pregătit o masă de pomenire pentru părinții și bunicii răposați și a adus câteva bucate.  

Silvia CODOROJA, LOCUITOARE A ORAȘULUI CHIȘINĂU: „Am venit cu pomene să-i pomenim, să ajungă și pe lumea ceilaltă la ei. Așa am văzut la părinți și pentru asta.  Așa-i la moldovenim așa-i tradiția.”

Și Maria Lepădatu a venit la mormântul părinților cu toată familia.

Maria LEPĂDATU:Hristos a înviat la toată lumea, să fiți sănătoși. Noi suntem uniți, suntem romi din Chișinău și suntem uniți.”

Femeia a avut grijă să vină și cu bucate, sarmale, cozonaci, ouă roșii, dulciuri dar și fructe.

Maria LEPĂDATU: Am venit cu bucate frumoase, după puterea noastră noi am pregătit bucatele pentru părinții noștri, că cândva și părinții noștri au fost tot așa.”

Roman BANTEA: „Așa-i primit la noi, mai dăm la cerșetori, ne făcem o pomană.”  

Matei BANTEA: „Făcem și noi să fie mulțumiți răposații noștri. Nu este o laudă, asta e datoria noastră.”

În unele localități din țară Paștele Blajinilor se marchează și mâine.