La Criuleni, copiii cu dizabilitati sau cu probleme de dezvoltare vor beneficia de proceduri speciale oferite gratuit. Este posibil dupa ce, cu suportul financiar al Uniunii Europene, in raion s-a deschis un centru de interventie timpurie.
Aproape saptamanal, Stefania si Viorel Babei din Criuleni, il luau pe Domenic, baietelul lor de nici doi ani, nascut cu o problema la picioare, si veneau la Chisinau pentru ca micutul sa beneficieze de mai multe proceduri necesare.
Viorel BABEI: “Sunt deformate picioarele, nu poate merge. Venim aici sa-l intarim ca sa-i facem operatie.”
Stefania BABEI: “Noi mergeam pentru proceduri la Chisinau.”
De astazi, insa, pot face procedurile necesare, gratuit, chiar la ei in raion, la Centrul de Interventie Timpurie.
“Greu gaseam masina. Aici e mai bine, mai aproape.”
Loreta LISNIC, REPORTER PRO TV: “Beneficiarii vor primi in cadrul centrului servicii din partea unui medic pediatru sau a unui psiholog. Tot aici gasim cabinetul kinetoterapeutului sau logopedului. Iar ca atmosfera sa fie mai prietenoasa copiilor, peretii au fost colorati de un pictor.”
Tatiana ZOLOTCO, KINETOTERAPEUT: “Avem chiar primele progrese, dupa care a inceput sa mearga. Exercitii de reflexie si exptindere, exercitii a mersului corect, exercitii de motorica. Sunt copii in stare grava care nu pot tine o jucarie. Aici avem un scaun pentru masaj cervical. Daca o sa avem care au forma spatelui incorecta sau nu pot tine capul corect.”
Astfel se va lucra cu micutii care se confrunta cu tulburari de dezvoltare, dar si se vor putea preveni unele eventuale dereglari. Copiii vor invata sa perceapa mediul inconjurator prin simturi.
Eugenia MUNTEANU, PSIHOPEDAGOG: “In aceasta oglinda vom lucra cu copiii care au probleme de comunicare. Copiii se vor uita in oglinda si vor rosti, sunete cuvinte, propozitii. Punem pe sirag figurile, copilul lucreaza sa inteleaga ca textura, ca obiecte.”
De necesitatea centrului vorbeste si Liliana Soltan, mama unui copil cu dizabilitati severe, descoperite pe cand acesta avea doua luni. Activitatile timpurii au facut ca acum, pe cand are 15 ani, sa aiba o viata cat de cat normala.
Centrul este primul de acest gen deschis in afara Chisinaului. Responsabilii de proiect spun ca lucrarile au fost facute de la zero, intrucat incaperea era o ruina. Dupa renovare, au fost aduse o masa pentru masaj, un scaun pentru masaj cervical, mingi si saltele speciale.
Ina CAZACU, COORDONATOAREA PROIECTULUI: “Am mers pe formula tot ce este stric necesar, iar ulterior vom mai utila. Vom lucra in fiecare zi, dar cate patru ore, in functie de necesitate.
Crearea si dotarea a fost posibila in cadrul proiectului “Acces la serviciile de interventie timpurie”. Astfel, Uniunea Europeana a oferit 48 de mii de euro, iar peste 400 de mii de lei sunt banii alocati de Consiliul raional, Centrul de sanatate si comunitate din Criuleni.