Sărbătorile de Paște sunt despre lumină, acceptare și prietenie. Un grup de persoane cu nevoi speciale are o frumoasă tradiție de a se întâlni de sfintele sărbători și a pregăti bucate tradiționale. Coc cozonaci, vopsesc ouă și leagă noi prietenii, pentru că doar împreună pot să-și înfrunte destinul. De data aceasta, au mers la Orheiul Vechi, acolo unde tradițiile prind o altă dimensiune.
„Este cea mai sfântă sărbătoare, pe care o petrec alături de cei dragi.”
„Ca sfintele sărbători de Paște să ne facă mai blânzi, mai duioși și călduroși.”
În jurul unei mese, pe care creștea aluatul frământat am găsit o gașcă de perieteni. Îi leagă același destin, căruia i-au dat o altă formă – acceptarea. Eugenia a ajuns în scaun cu rotile în urma unui accident, dar a rămas aceeași femeie muncitoare, care respectă tradițiile.
Eugenia CAZACU, LOCUITOARE DURLEȘTI: „Am furat aceste lucruri de la mama și bunica, că am avut de la cine să învăț.//1:48
Îl punem în două, apoi le rotim, până obținem un spicușor.”
După ce a pus pasca în tavă, Tatiana a preluat rolul și a pregătit brânza de vaci.
Tatiana BEZERDIC, LOCUITOARE CHIȘINĂU: „Pasca de Paște este preferata tuturor moldovenilor și a oamenilor care sărbătoresc Paștele. Sunt amintiri din copilărie care ne duc cu gândul la timpurile când bunica cocea pasca, iar noi stăteam la gura sobei.”
Cât s-au depănat amintirile, Olimp, care suferă de distrofie musculară a pregătit farfuria cu ou bătut.
Olimp ILIEVICI, LOCUITOR CHIȘINĂU: „O dăm cu ou, ca să fie o culoare mai frumoasă. Așa m-au învățat fetele de aici, că noi bărbații nu prea știm cum să facem."
Cât am mai discutat și povestit, pasca a și crescut, iar cuptorul cu jăratic s-a încins.
Între timp, Elena, care a venit de la Strășeni a pregătit totul pentru a vopsi ouă, într-un mod ecologic.
Elena CRÎȘMARU, LOCUITOARE STRĂȘENI: „Iată este oul este deja vopsit și am obținut o culoare frumoasă, mai este și sănătos, pentru că a fost vopsit în vin.”
Elena este diagnosticată cu o multi patologie a oaselor, iar revederile cu prietenii săi o motivează să fie puternică.
„Discutăm, facem schimb de experiență, schimb de telefoane și de idei.”
„Noi ne mai întâlnim, comunicăm, pentru că nu prea avem posibilitatea, deoarece locuim în diferite regiuni.”
Cu toții sunt beneficiarii fundației de caritate Mcharity, care an de an îi reunește, într-o tradiție frumoasă, în preajma sărbătorilor de Paște.
Tatiana RUSU, ORGANIZATOR, FONDATOARE FUNDAȚIE DE CARITATE: „Este un moment de suflet pentru noi ca și fundație, pentru că depășim bariera de doar colectare de fonduri și încercăm să creăm o comunitate și o familie în jurul nostru.”
Atelierul se află la cea de-a treia ediție.