Vaccinul Sputnik al Rusiei genereaza din nou scandal si furie la nivel international – mai multe tari care au comandat acest ser se plang ca Rusia isi incalca promisiunile si nu livreaza dozele comandate, relateaza BBC.

La inceputul acestui an, Fondul Suveran de Investitii al Rusiei, agentia care se ocupa de vanzarea vaccinului Sputnik in afara tarii, a anuntat ca Rusia are capacitatea de a furniza 700 de milioane de doze de vaccin pentru strainatate. Totusi, pana in luna iulie, mai multe tari, majoritatea in curs de dezvoltare, care au comandat doze din acest vaccin, au primit doar o parte din numarul de doze comandat si platit.

Rusia a incercat sa-si foloseasca vaccinul pentru a-si mari influenta in tarile in curs de dezvoltare cu ajutorul „diplomatiei de vaccin”. Criticile venite din Occident legate de Sputnik au fost calificate drept „propaganda atroce” de autoritatile ruse.

Desi au existat dubii cu privire la vaccin si la felul in care el a fost testat, studiile recente arata ca Sputnik este, totusi, sigur si eficient.

Iranul a primit mai putin de 1 milion de doze, desi a comandat 60 de milioane

Una dintre tarile cele mai puternic lovite de livrarile intarziate ale Rusiei este Iranul. Autoritatile de la Teheran au comandat 60 de milioane de doze intr-un contract initial semnat cu Rusia. Pana la finalul lunii iunie, numarul total de doze livrate in aceasta tara era de 920.000. La acest moment, numarul a ajuns la 2 milioane.

Intr-o incercare a iranienilor de a creste cantitatea de doze de vaccin utilizabila in tara, Iranul a acceptat sa gazduiasca o fabrica de vaccin pe teritoriul sau. Pentru a suplimenta, totusi, livrarile partiale ale Rusiei, Iranul a comandat vaccin si din China.

Tarile din America Latina se plang ca nu primesc dozele comandate

Guatemala a fost una dintre primele tari care s-au plans ca Rusia nu livreaza dozele promise. Guvernul acestei tari a rezervat milioane de doze in aprilie si a platit in avans peste 57 de milioane de euro pentru opt milioane de doze.

Pana la finalul lunii, iunie, insa, doar 150.000 de doze au ajuns in tara, conform presei locale.

In Honduras, autoritatile au anuntat ca lucreaza la un plan de contingenta, in contextul in care rusii nu si-au respectat contractele.

Autoritatile boliviene, de asemenea, se plang ca au primit doar 745.000 de doze dintr-o comanda de 5,2 de milioane promisa pana la finalul lui mai. Presa locala din aceasta tara suspecteaza ca Rusia a promis mai multe doze decat poate furniza.

In luna ianuarie, Mexicul si Rusia au anuntat cu fast semnarea unui contract pentru 24 de milioane de doze de Sputnik V. Presa mexicana scrie, totusi, ca doar 4,1 milioane de doze au ajuns in tara pana acum.

Conform unui e-mail al unui consilier al presedintelui argentinian Alberto Fernandez, contractul semnat de aceasta tara cu Rusia ar putea sa fie denuntat, in situatia in care rusii nu si-au respectat contractul si au livrat doar o mica parte dintre dozele promise.

Blocaje si preturi exorbitante ale dozelor de vaccin in Africa

In Africa sub-sahariana, distributia vaccinurilor anti-Covid a intampinat numeroase probleme. In februarie, grupul de lucru pentru vaccinuri al Uniunii Africane a anuntat ca Rusia a oferit 300 de milioane de doze de Sputnik si un pachet de finantare. Fondul de investitii rusesc a promis ca livrarile vor incepe in iunie, iar pana la inceputul lunii, 11 tari din regiunea aprobasera acest ser. La inceputul lui iulie, insa, foarte putine doze fusesera livrate.

In mai, presedintele Ghanei, Nana Akufo-Addo, spunea ca tara sa urmeaza sa primeasca 1,3 milioane de doze de Sputnik. Pana in data de 16 iunie, insa, nu fusese livrata nici macar prima transa de 300.00 de doze, iar Rusia a transmis ca „furnizorul a ramas fara stoc”.

In Angola, ministrul sanatatii declara la sfarsitul lui iunie ca dozele vor ajunge „curand”. In mai, tara primise doar 40.000 de doze din cele 12 milioane promise.

Rusia nu reuseste sa produca suficient nici macar pentru nevoia interna

livrari sputnik rusia bbc

Volumul de doze de Sputnik V livrat de Rusia din totalul promis in mai multe tari. Foto: Captura BBC

In ciuda retoricii si declaratiilor triumfaliste, Rusia nu reuseste sa produca suficient vaccin nici pentru cetatenii sai, o populatie vaccinata in proportie de doar 15% cu o singura doza.

Conform Reuters, dupa ce unele regiuni au implementat obligativitatea vaccinarii pentru unele domenii, cererea de vaccin a crescut pe plan local, iar acest lucru, cuplat cu dificultati de stocare, a dus la un deficit de doze.

Kremlinul a anuntat ca prioritatea sa imediata este satisfacerea cererii interne, dar ca va rezolva si probleme legate de clientii externi.

Sursa: