Pentru a garanta livrarea de energie electrică fără întreruperi pe malul drept al Nistrului este necesar de acoperit sarcina de consum care iarna atinge valori de până la 850 MW în orele de vârf, anunță secretarul de stat responsabil de domeniile gaze naturale, energie electrică, energie termică și cogenerare, produse petroliere, Constantin Borosan, pe pagina sa de facebook. Asta, în cazul în care începând cu 1 ianuarie 2025 Centrala termoelectrică de la Cuciurgan va opri livrările de energie electrică. 

Publicat:23.12.2024, 16:57

„Astfel, pe malul drept al Nistrului vom mobiliza toate sursele interne de producere - centralele electrice cu termoficare ale Termoelectrica și CET Nord, care vor acoperi baza de consum de circa 200 MW. La CET-uri încă mai avem rezerve pentru a crește capacitatea de producere. Încă 100 MW deja au fost contractați de către Energocom de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă din România la preț plafonat. Alte 100 MW urmează a fi contractați de la Centrala Termoelectrică de la Brazi a OMV Petrom”, anunță Borosan.

Totodată, el spune că Centrala Hidroelectrică de la Costești-Stânca poate acoperi până la 10 MW în bandă. 

„Am făcut deja demersurile necesare către prietenii noștri din România pentru ca centrala să funcționeze continuu pentru sistemul energetic din Moldova. Sursele regenerabile de energie pe timp de iarnă pot livra cantități variabile de energie de la 50 MW uneori până la 150 MW în anumite ore, în funcție de condițiile climaterice. Producătorii independenți care generează energie electrică din surse regenerabile pe piața liberă pot livra iarna în rețea această cantitate în funcție de condițiile climaterice. Am agreat cu reprezentanții companiilor ca să valorificăm energia electrică produsă în primul rând pentru acoperirea necesarului de consum al țării noastre, iar dacă va exista exces în orele golului de consum acesta să poată fi exportat”, susține acesta. 

De asemenea, el menționează că puterea instalată a tuturor surselor regenerabile de energie în sistemul energetic național la situația de la începutul lunii octombrie era de 521 MW. La 1 ianuarie capacitatea instalată va fi peste 600 MW, iar spre primăvară producerea din regenerabile crește.

„Capacități de până la 200 MW preconizăm să fie achiziționate de pe bursa de energie electrică din România OPCOM pentru a acoperi vârfurile de consum. Prețurile la electricitate pe bursă sunt mai mari și foarte volatile, fiind dependente și de condițiile climaterice, dar și de cererea de piață.
Capacitatea de import (NTC) din ENTSO-E garantată pentru Moldova este de 315 MW. Datorită suportului Uniunii Europene, al ENTSO-E și al operatorilor de transport energie electrică din România, Ucraina, Polonia Slovacia, Ungaria, al Secretariatului Comunității Energetice, al României, a fost identificat mecanismul de creștere a capacității NTC. Vom putea utilizata capacitatea nerezervată la alte hotare dintre ENTSO-E și blocul comun de reglaj Moldova-Ucraina. Suplimentar la aceasta, vom putea conecta liniile electrice cu tensiunea de 110 kV de interconectare cu România, prin care pot transporta 100+ MW”, a mai explicat secretarul de stat. 

Totoată, ca să nu avem deficit de energie electrică, ca să nu fie deconectări de energie electrică, ca să reducem presiunea de pe rețelele electrice și de pe preț, Borosan spune că este foarte necesar să reducem consumul de energie electrică mai ales în orele de vârf - dimineața între orele 7-11 și seara 18-23. Trebuie să facem un efort ca să „tăiem” circa 60 MW din vârfurile de consum.

„În ceea ce privește consumul malului stâng al Nistrului (nu este incus în graficul curbei de sarcină atașat), acesta variază între 120 MW și 180 MW. Malul stâng a anunțat că va acoperi consumul propriu prin funcționarea a 1 bloc energetic la MGRES pe bază de cărbune, la o capacitate de circa 140 MW, timp de 50 zile, cât sunt stocuri de cărbune, și prin funcționarea CHE Dubăsari la o capacitate variabilă”, a concis acesta. 

Citeste si : Potențiala criză energetică ce ar putea fi declanșată de la 1 ianuarie în stânga Nistrului - o oportunitate pentru reîntregirea țării, spune fostul vicepremier pentru reintegrare - VIDEO

Săptămâna trecută, la conferința sa de sfârșit de an, președintele Maia Sandu a dat de înțeles că sistarea livrărilor de gaze rusești către regiunea transnistreană va determina creșterea tarifelor la energia electrică după 1 ianuarie. Șefa statului a acuzat Federația Rusă că nu vrea să-și onoreze obligațiile contractuale de a livra gaz în stânga Nistrului. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508