O școală din perioada interbelică, din raionul Orhei a fost restaurată și deschisă pentru vizitatori. Instituția cucerește prin atmosfera desprinsă parc din amintirile din copilărie ale lui Ion Creangă, cu bănci de lemn, loc pentru călimară și nuiaua pentru elevii mai puțin ascultători. Școala, alături de alte două case muzeu fac parte din Rezervația Naturală Orheiul Vechi și au fost renovate în cadrul unui proiect moldo-român, cu suportul Uniunii Europene.

Cu multe geamuri mici de lemn, balustrade și o fațadă de piatră ne întâmpină prima școală din satul Morovaia. Anume aici, în perioada interbelică, au învățat copiii din localitățile învecinate.

„Buneii mei, care nu locuiau departe, au învățat aici. Au făcut 4 clase.”

Clădirea datează din anul 1903 și a aparținut unui boier. Ulterior, acesta și-a transformat locuința în școală, care a activat până în 1950, cu mici pauze, după care a fost înschisă definitiv. La mai bine de jumătate de secol, prima școală din Morovaia a fost restaurată și transformată în muzeu.

Galina MORARI, GHID PRIMA ȘCOALĂ DIN MOROVAIA, ORHEI:  „La primul etaj este o clasă mică, pentru că pe atunci nu erau mulți copii la școală, întrucât nu era un lucru obligatoriu. Iar la etajul doi este cancelaria, dar și o altă clasă.”

Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV:  „Clasele și-au păstrat autenticitatea și farmecul de altădată. O tablă mică, bănci și scaune de lemn, dar și lămpi de gaz ce iluminau incaperea. Atmosfera si mobilierul de aici prinde conturul povestilor lui ion creanga si ne teleporteaza in amintiri din copilarie.”

Pe lângă școală, în rezervația naturală Orheiul Vechi a fost renovat și deschis muzeul  de etnografie, Gospodăria Țărănească.

Natalia GÎNGA, REPORTER PRO TV:  „Locația ne întâmpină cu un tablou desprins din secolul 19. Aici avem casa tradițională cu stuf, bașca, beciul, dar și o poiată. Toate aceste elemente definesc viața rurală a tăranului din acea perioadă.”

Veronica MORARU, GHID MUZEUL ETNOGRAFIC GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ:  „Când intră turiștii aici, pe mulți îi apucă nostalgia. Își amintesc de bunei, de copilărie, cum stăteau iarna pe marginea cuptorului și depănau povești.”

Primii turiști nu s-au lăsat așteptați, iar impresiile au fost pe măsură.

„Remarcabil este ce s-a dezvoltat aici. Se rezervă aceste tradiții locale, care datează de sute de ani.”

Își așteaptă turiștii și Casa Meșteșugarilor, cel de-al treilea obiectiv turistic de la Orheiul Vechi, renovat și deschis pentru public.

Liliana DOLGHIERU, DIRECTOR ADJUNCT REZERVAȚIA NATURALĂ ORHEIUL VECHI:  „Am încercat să reunim toate îndeletnicirile cu care se ocupau oamenii de odinioară: țesut, brodat, fusul cu lână, elemente de vestimentație. Iar în curte găsim elemente ale meșteșugăritului bărbaților: fierăritul, lemnăritul, olăritul.”

Cele trei case muzeu au fost restaurate în cadrul proiectului transfrontalier România-Moldova, realizat de Ministerul Culturii, cu finanțarea Uniunii Europene.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.