Incepand cu data de cinci octombrie persoanele care vor intra in Republica Moldova vor trebui sa completeze fisa epidemiologica in format online. Astazi ministerul Sanatatii a lansat platforma unde vor fi scrise datele. Fisa trebuie completata cu cel mult trei zile inainte de a traversa frontiera si este obligatorie pentru cei care nu s-au vaccinat ori nu au testul negativ la Covid

Asadar, fisa epidemiologica va fi completata de persoanele care urmeaza sa se autoizoleze pentru 14 zile, si asta pentru ca...

Svetlana NICOLAESCU, SECRETAR DE STAT AL MINISTERULUI SANATATII:“Nu detin un certificat de vaccinare impotriva COVID-19, nu detin rezultatul negativ al unui test PCR valabil 72 de ore sau a unui test antigen rapid valabil 42 de ore, nici concluzia medicala in cazul persoanelor care au suportat COVID-19.”

Din 5 octombrie, fisa epidemiologica va putea fi completata doar in format online, astfel va fi fluidizat fluxul pasagerilor la intrare in tara. In acest mod, calatorii nu vor fi nevoiti sa piarda ore pentru a completa o fisa pe foaie, asa cum s-a intamplat pana acum. Completarea fisei digitale este cat se poate de simpla, trebuie doar sa detineti informatiile de calatorie si documentele de identitate.

Iuliana MARANCIUC, REPORTER PRO TV:“Pentru a introduce toate datele, accesati site-ul fisa-covid.gov.md. Introduceti informatia in casute: IDNP, numele si prenumele, data nasterii, numarul pasaportului. Dupa completare, apasati butonul “urmatorul”. Adaugati informatiile de calatorie, dupa care bifati tarile vizitate in ultimele 14 zile sau tara de unde veniti si bifati daca ati avut simptome sau daca ati contactat o persoana infectata. Iar la final, introduceti datele despre regiunea unde veti sta in autoizolare, localitatea si strada. Verificati toate datele daca le-ati introdus corect, dupa care marcati ca sunteti de acord cu toate cele trei declaratii pe propria raspundere de autoizolare. Pentru a finaliza procedura, apasati butonul transmite.” 

Pe ecran, veti primi confirmarea de procesare si un cod al fisei, care trebuie pastrat pentru identificare.

Politia de Frontiera, ANSP, dar si organele de control vor detine automat toate informatiile despre persoanele care intra in tara, pentru a monitoriza regimul de carantina. 

Moldova lanseaza fisa epidemiologica digitala la 5 luni distanta de cand alte tari, ca de exemplu Romania, utilizeaza deja completarea in format online.