Cei care detin o suma de bani si vor sa obtina profit din ea, o pot face investind in proiectele de infrastructura a primariilor din Moldova. Mai exact, orice doritor poate cumpara obligatiuni corporative si contribui financiar la implementarea proiectelor in orice localitate, iar in schimb, pe langa banii investiti, sa primeasca si o dobanda. Aceasta practica a fost implementata deja de 3 primarii din tara, iar pentru ca instrumentul sa fie preluat si de alte localitati, autoritatile au lansat un ghid in care prezinta toate avantajele atat pentru administratia publica locala, cat si pentru investitori. 

Publicat:04.05.2022, 19:54

Cornelia COZLOVSCHI, PRESEDINTE COMISIA NATIONALA A PIETEI FINANCIARE: “Toata lumea se intreaba de unde as putea obtine resurse financiare in afara de credite. Obligatiunile in sine sunt o alternativa, o alternativa a atragerii capitalului. Asta este. Atunci cand un emitent are nevoie de resurse financiare, nu mai poate apela la un credit, sau din anumite motive ar vrea diversificarea, atunci poate sa se gandeasca la o emisie de obligatiuni.” 

Principiul de functionare a acestui instrument este urmatorul: primariile realizeaza proiectul financiar si emit obligatiuni pentru acesta. Obligatiunile corporative reprezinta un contract incheiat intre investitor si autoritatea publica locala prin intermediul carora cel care vine cu investitia se angajeaza sa finanteze proiectul, in timp ce primaria este obligata sa returneze banii investiti, plus dobanda. Hartiile de valoare pot fi cumparate atat de cetatenii din tara, cat si de cei de peste hotare sau de agentii economici, mentioneaza presedintele CNPF. 

Cornelia COZLOVSCHI, PRESEDINTE COMISIA NATIONALA A PIETEI FINANCIARE: “Avem cetateni, avem emitenti, care au surplus de capital pe care nu stiu unde sa-l investeasca, in afara de alternativa ca pleaca la banca si isi fac un depozit bancar. El din start cunoaste cat va primi inapoi din aceasta investitie, ca este un cupon cu valoare fixa sau variabila.” 

Potrivit presedintelui CNPF, localitatile dispun de resurse financiare limitate, iar cu ajutorul obligatiunilor, acestea ar putea contracta imprumuturi mai ieftine decat cele pe care le ofera institutiile bancare pentru realizarea proiectelor cum ar fi constructia sistemelor de apeduct, de canalizare sau a statiilor de epurare. Pentru a atrage cati mai multi participanti, Comisia Nationala a Pietei Financiare a lansat astazi un ghid in acest sens.

Nadejda STANCIU, DIRECTOR DEPARTAMENT: “Prezentul ghid va fi util atat pentru emitentii de obligatiuni corporative carora le este dedicat primul compartiment din ghid, cat si persoanelor care vor sa investeasca in acest instrument financiar.” 

Pentru prima oara, acest instrument a fost implementat anul trecut de primaria din orasul Singera, dupa care a fost preluat de municipiile Ceadir-Lunga si Chisinau. Expertul economic, Veaceslav Ionita, spune ca acesta practica este folosita pe scara larga in tarile dezvoltate.

Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: “In Romania, in general, s-a creat hartie de valoare de stat cu valoarea de un leu. Eu consider ca pentru Republica Moldova ar fi suficient sa cream hartie de valoare de stat cu valoare de 1000 de lei. Este o hartie la un pret rezonabil. Atunci cand cetateanul se duce la banca si depune cu 4,16, iar statul i-ar da un 7%. Statul ar cumpara banii de 2 ori mai ieftin si cetateanul ar primi dublu decat are in prezent.”

Potrivit CNPF, pentru a putea emite obligatiuni, primariile trebuie sa corespunda unor standarte de stabilitate financiara si sa obtina un aviz de la Ministerului Finantelor. Totodata, exista si o limita de indatorare de circa 20% din veniturile autoritatilor locale.