Plaja din parcul Valea Morilor a fost impanzita astazi de salvamari. Acestia au oferit o lectie de supravietuire in cazul unui pericol de inec. Potrivit lor, victima trebuie sa ramana cat mai calma si sa asculte indicatiile celor din jur. Sfaturi pretioase au oferit si medicii, care au explicat detaliat toate actiunile care, facute corect, pot salva vieti.
Conform scenariului, un tanar a inotat intr-o zona interzisa si din cauza oboselii nu reusea sa se intoarca la mal.
Dupa ce salvamarii au scos presupusa victima din apa, un medic a explicat pas cu pas actiunile care urmeaza a fi facute intr-un timp record, pentru a ajuta victima sa supravietuiasca.
“Facem hiperextensia capului, in momentul dat eu verific respiratia cu urechea la cavitatea bucala si ma uit la cutia toracica daca se misca si pot sa simt cu obrazul caldura. Daca in timp de 10 secunde nu a respirat, noi trebuie sa-l resurscitam.”
Salvamarii spun ca riscul de inec creste considerabil, daca victima consuma in prealabil alcool. In 2019, un tanar care ar fi fost in stare de ebrietate, s-a inecat in lacul din Parcul Valea Morilor.
Sergiu UNGUREANU, SALVAMAR: “Era o persoana in stare de ebrietate foarte avansata, in asa stare e greu sa mergi, nu sa inoti. A sarit de pe damba, a fost o singura saritura si nu a mai iesit la suprafata apei, s-a lovit si de pietrele de la fund. Noi am intervenit, dar a fost prea tarziu. Am avut si multe cazuri in care am salvat persoanele in stare de ebrietate.”
Potrivit Serviciului Situatii Exceptionale, de la inceputul sezonului estival, 5 persoane s-au inecat, pintre care si un minor. Campania de informare a salvatorilor va dura toata vara si se va desfasura pe toate plajele amenajate din tara.




Sursa foto: Telegram/IGSU