Speriati de facturile uriase la gaz pe care le vor primi la iarna, moldovenii cauta solutii mai ieftine pentru a-si incalzi locuinta. Specialistii recomanda instalarea pompelor de caldura, cererea carora a explodat in ultima perioada. Pentru ca stocurile existente au fost in mare parte epuizate, instalatorii spun ca livrarea pompelor poate dura si pana la jumatate de an, din cauza cresterii cererii si la nivel global. Totusi, investitia este una destul de costisitoare si poate sa ajunga si pana la 10 mii de euro. Beneficiile, insa, sunt vizibile in prima factura, cand consumul scade chiar si de patru ori.
Se apropie sezonul rece, iar moldovenii cauta solutii alternative si ieftine pentru a-si incalzi locuinta, inlocuind gazul.
Eugeniu COSOI, INSTALATOR: “Montam o pompa de caldura care lucreaza pe principiul aer-apa. Deci, ia caldura de afara si o transmite in sistema de incalzire, adica in apa. Costa in jur de cinci mii de euro.”
Investitia, insa, isi merita banii, spun instalatorii. Factura pentru electricitatea care va face sistemul sa functioneze va fi de patru ori mai mica decat cea pentru consumul de gaz. Inginerii spun ca in ultima perioada cererea pentru astfel de pompe de caldura a crescut.
Eugeniu COSOI, INSTALATOR: “Prima pompa pe care am montat-o noi a fost cu 3 ani in urma, intr-un sat unde oamenii nu aveau gaz, anul trecut am mai pus una, dar acum, din luna august, nici nu pot sa va spun cate am pus, cred ca peste 15.”
In magazinele specializate, stocurile existente practic s-au epuizat, iar pentru a face noi comenzi, distribuitorii trebuie sa astepte si cate jumatate de an.
Anatolie DRUSCA, DIRECTOR MAGAZIN SPECIALIZAT IN TERMOFICARE: “In zi avem de la 20 pana la 40 de sunete in privinta pompelor de caldura. Foarte multi se intereseaza ce e asta, care e sursa de energie, e pe gaz, combustibil solid, dar sunt si multi care accepta, le montam si oamenii sunt mai linistiti ca o sa faca fata la preturile care sunt in ziua de azi.”
Expertii in energetica recomanda si alte tipuri de pompe electrice, care sunt mai eficiente, insa mai scumpe.
Veaceslav IONITA, EXPERT ECONOMIC: “Pompa de caldura are capacitatea de a capta caldura, fie din aer, fie din sol, de afara. De la un KW de energie electrica se produce 3,4,5, kw de caldura.”
Pompele de caldura se instaleaza mai mult in casele la sol.
Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV: “Pentru o locuinta de 120 de m2, ar fi necesara o pompa de caldura cu o capacitate de 8 kilowati, care ar costa in jur de sase mii de euro. Investitia se rascumpara in cel mult trei ani, spun instalatorii. Si asta pentru ca proprietarul nu va mai achita, lunar, 10 mii de lei pentru gaz, ci 3 mii de lei pentru factura la electricitate.”
In ceea ce priveste incalzirea apartamentelor, o solutie alternativa ar fi aparatele de aer conditionat. Desi iarna pretul acestora e mai mic, iar instalarea se face cu o reducere chiar si de 50% – in aceast an, principiul nu mai functioneaza.
Anatolie DRUSCA, DIRECTOR MAGAZIN SPECIALIZAT IN TERMOFICARE: “Se vand foarte bine si acum, pentru ca oamenii le iau pentru a incalzi incaperea, casa sau apartamentul.”
Pretul variaza intre 10 si 18 mii de lei. In magazine sunt la mare cautare si cazanele electrice.
Vasile CUCOS, CONSULTANT MAGAZIN: “Consumul este diferit din motiv ca sunt anumiti factori care influenteaza consumul. Izolarea termica a casei, sistemul de incalzire si suprafata de incalzire. In mediu de la un kw jumatate pana la 24 de kw.”
Resursele energetice s-au scumpit de mai multe ori in acest an.
Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV: “Incepand cu 1 octombrie, moldovenii achita aproape 30 de lei pentru un metru cub de gaz. Tariful pentru curent electric s-a majorat ultima data in iunie. Consumatorii din centrul tarii platesc aproximativ 2,60 de lei pentu un kw/h, iar cei din nordul tarii achita cu 20 de bani mai mult.”