Maestrul Gheorghe Urschi vrea si el sa voteze, ca in toti acesti noua ani la electoralele din Moldova si Romania. Insa, riscul de a se infecta este iminent in conditiile existente, o spun fiicele lui, care au mentionat despre masurile de protectie care sunt luate zilnic in locuinta maestrului.

Publicat:01.11.2020, 16:26

Pe pagina de Facebook, fiicele lui au marturisit ca din luna martie curent, Gheorghe Urschi nu face plimbari in aer liber, desi era o rutina zilnica pana la pandemie, si vara si iarna: "Acum tata face miscare doar cu dispozitivele din casa si excursii prin oras cu masina, in weekend".

Totodata, el nu poate fi vizitat de prieteni si colegi:"Cand vin rudele din Cotiujenii Mari, stau la distanta, in masca si botosi. Si noi fetele lui Urschi, ne punem masca, cand venim la tata. In tinda apartamentului, ne scoatem hainele de afara, punem alte haine si doar apoi intram in casa. Bineanteles, in papuci de casa".

La fel se intampla cand vin mesterii (se defecteaza cazanul, pana de curent, defectiuni la instalatiile sanitare, etc) : "Le punem la dispozitie manusi, masti, botosi. Ii asistam – dezinfectam instrumentele, dispozitivele, schimbam manusile. Spalam podelele dupa fiecare vizita.

Domnului Victor Micusa, doar Dumnealui Gheorghe Urschi ii incredinteaza coafura – i-am cumparat masina de tuns (sa aiba tot la indemana cand vine sa-l frezeze pe tata acasa)".

"Lavoarul, chiuveta, pardoseala, podelele, manerele, intrerupatoarele, mesele, barele, chingile, telefoanele, telecomanda etc. le igienizam la fiecare 2-3 zile. Dezinfectanti pe baza de clor, acid, alcool. Recipiente cu alcool si servetele antibacteriene sunt in fiecare incapere.

3-4 ore pe zi functioneaza purificatorul/umidificatorul de aer.

Incaperile se aierisesc. Se mentine temperatura 23-25 grade.

Produsele din magazin – nealimentare stau in carantina 3 zile. Pe cele alimentare le scoatem din ambalaj si le punem in vase, cratite, borcane.

Spalat pe maini – norma. Ingrijitoarea la venire este testata la Covid. La plecare este asigurata cu masti si manusi si rugata sa fie prudenta si sa stea acasa.

Sunt inca multe masuri de protectie pe care le-am implementat in cotidianul nostru.

Acum, revenim la intrebare – cum sa voteze Gheorghe Urschi la varsta si la starea sanatatii pe care o are? Mastile si manusile il sufoca.

Cum sa intre o persoana cu afectiuni grave de sanatate intr-o incapere prin care s-au perindat mii de oameni?

Cum sa semneze cu propriul stilou in listele, care au fost semnate si de alti cetateni?

Cum sa aplice stampila, care a fost “utilizata” de alti alegatori?

Despre urna mobila – si acolo sunt oameni/observatori, buletin de oferit, lista de semnat, stampila de “manuit”.

Gheorghe Urschi vrea si trebuie sa voteze. In acesti 9 ani de boala a votat la toate electorarele din Moldova si Romania.

Dar, riscul de a se infecta este iminent in conditiile existente de votare. Dilema.

Nu avem, inca, solutii", sustin fiicele maestrului Gheorghe Urschi.