Cozonacii sunt un deliciu tradițional de Paște, dar păstrarea lor proaspeți poate fi o adevărată provocare. Descoperă cele mai eficiente metode pentru a păstra cozonacii moi și gustosi mai mult timp, scrie știrileprotv.ro.
În mod tradițional, cozonacii de Paște se coc în Joia Mare. Aceasta este ziua în care se pregătesc și alte bunătăți de Paște: pasca, ouăle roșii, cornulețele și alte prăjituri tradiționale.
Însă, toate aceste preparate vor trebui să stea până în Duminica Paștelui, când se încheie Postul Mare. Iată cum se păstrează cozonacii proaspeți și ce trebuie să faci pentru cozonaci pufoși și moi.
Trucuri pentru a păstra cozonacii proaspeți
Mihaela Bilic, despre cum trebuie să mâncăm cozonac astfel încât să nu ne îngrășăm. Când este recomandat să-l consumăm
Dacă vrei să faci cozonaci care să se mențină proaspeți până la o săptămână, va trebui să faci o rețetă de aluat opărit. Acest tip de aluat se păstrează moale în interior și vei obține un aluat care se rupe fâșii.
Aluatul opărit înseamnă că făina pe care o folosești (cu un conținut cât mai mare de gluten tip 000) trebuie opărită cu laptele fiert bine. Pentru asta, trebuie să fierbi laptele bine și să îl torni rapid peste faină, amestecând cu o lingură. Ai grijă să nu amesteci cu mâna pentru că aluatul e foarte fierbinte. Mare atenție să nu adaugi în acest pas drojdia, pentru că fierbințeala laptelui va omorî drojdia și cozonacul nu va mai crește.
Pentru acest tip de aluat, se face maiaua separat folosind un cub de drojdie proaspătă, o lingură de zahăr, 2 linguri de lapte călduț și o lingură de făină. Se amestecă drojdia cu zahărul, se adaugă laptele călduț și apoi făina. După ce ai omogenizat totul bine, se lasă deoparte să se activeze drojdia (trebuie să apară bule la suprafață și să se umfle).
Apoi, după ce aluatul s-a răcit și este doar călduț, se adaugă maiaua și se continuă prepararea ca în orice rețetă obișnuită de cozonac.

Pentru un cozonac care se menține proaspăt zile întregi, trebuie să frămânți bine. Cu cât glutenul se dezvoltă mai bine, cu atât cozonacul va fi mai elastic și pufos, ceea ce îl face să nu se usuce rapid.
Dacă folosești un mixer cu cârlig, lasă-l să frământe cel puțin 20 de minute. După ce aluatul e suplu și elastic, ia-l din bolul mixerului și pe o suprafață unsă cu puțin ulei, ia aluatul și bate-l de blatul de lucru de aproximativ 20-30 de ori. Acest lucru va face ca glutenul să se dezvolte și mai mult, iar cozonacul să fie și mai pufos, rupându-se în fâșii.
Un alt truc pentru cozonaci care se mențin proaspeți este să folosești ingrediente grase: De la unt, gălbenușuri sau lapte, toate acestea trebuie să conțină maximum de grăsime: untul să aibă minim 82% grăsime, laptele minim 3,5%, iar gălbenușurile să provină de la ouă de țară sau ecologice. Nu înlocui niciodată untul cu margarină și nici nu înlocui cantitatea de gălbenușuri, pentru că toate aceste grăsimi vor face cozonacul moale și pufos.
Nu folosi prea multă făină. Un cozonac care se menține pufos multe zile ar trebui să aibă un aluat puțin lipicios și lucios. Mărește timpul de frământare, în loc să mai adaugi făină. Lasă-l la dospit când e puțin lipicios, elastic, dar nu foarte dens. Ar trebui să se simtă gol la interior, mai ales după ce a dospit.
Totodată, dospirea trebuie să aibă loc în două etape: După ce aluatul e gata frământat, când ar trebui să stea acoperit pentru minim o oră, la loc călduț, dar și când a fost pus în forme. Cozonacul gata format se lasă 30 de minute pe blatul din bucătărie acoperit pentru a mai dospi. Ai grijă ca bucătăria să fie caldă și să nu existe curenți de aer. Ușile ar trebui să rămână închise cât timp lucrezi cu aluatul.
Nu coace prea mult aluatul. Un cozonac ținut prea mult în cuptor se va întări rapid. Dacă ți s-au rumenit prea tare cozonacii, însă scobitoarea nu iese curată din centrul lor, acoperă-i cu folie de aluminiu pentru a opri arderea la suprafață. Cozonacii se coc la 160 de grade și se scot din cuptor după ce trec testul scobitorii. Îi poți scoate mai devreme cu 5-10 minute, însă trebuie să îi lași în tavă, unde continuă să se coacă.
Un al truc este să nu scoți cozonacii din formă până nu s-au răcit. Scoate cozonacii din cuptor și lasă-i acoperiți cu un prosop pentru câteva ore. Alternativ, poți să îi ungi cu un sirop făcut din apă, zahăr și arome. Acest sirop va face ca exterior să rămână moale și se va păstra umezeala în interior.

După ce s-au răcit bine în forme, poți scoate cozonacii din tăvi. Acum, va trebui să îi învelești în folie alimentară. Ai grijă ca tot cozonacul să fie bine înfoliat, dacă vrei să îl păstrezi proaspăt mult timp. Orice aer pătrunde prin folia alimentară va face cozonacul tare.
Alternativ, poți înveli cozonacii în hârtie de copt și un prosop curat de bumbac. Îi va ajuta să nu transpire și să își păstreze coaja moale, iar interiorul pufos și proaspăt. Dacă ai făcut mai mulți cozonaci, poți să păstrezi resturi la congelator. Taie cozonacul în felii, învelește-le individual în folie alimentară și pune toate feliile într-o pungă cu fermoar. Pune-o la congelator și când vrei o felie de cozonac, doar ia câte una, las-o 10-15 minute la temperatura camerei sau la frigider și apoi încălzește-o la microunde și servește-o cu o cană de lapte.
Poți păstra cozonacii deja făcuți și în recipiente închise ermetice special pentru pâine sau înveliți în folie alimentară reutilizabilă din ceară de albine.