Curți europene în capitală. Ministerul Infrastructurii lansează un program, în baza căruia vor putea fi reparate curți de blocuri din Chișinău, la solicitarea locatarilor. Ideea a venit, spune ministrul Vladimir Bolea, în urma discuțiilor cu cetățenii care au semnalat această problemă. Banii pentru proiect sunt din partea Uniunii Europene. Primăria capitalei nu a comentat deocamdată inițiativa.

Curțile de bloc pline de mașini, gropi și trotuare distruse au devenit o priveliște obișnuită pentru mai mulți locuitori ai orașului.

Diana AMBROS, REPORTER PRO TV: ”Drum de acces cu gropi, zona verde transformata în parcare și lipsa unui teren de joacă. Așa arată această curte de blocuri din sectorul Botanica al capitalei. Iar dacă cel puțin 5 locatari de aici vor depune o cerere online atunci în cadrul proiectul anunțat de guvern această zonă ar putea fi reabilitată.”

”Noi locuim aici de 10 ani și iată în așa stare se află. Locatarii au scris de nenumărate ori la primărie, dar nu se întâmplă nimic. Vrem singuri, cu puterile noastre, să acoperim gropile.”

"Drumul e distrus, nici nu știu, e un dezastru, nu pot spune altfel.”

De pe strada Minsk ajungem pe cea a Pandurilor și vedem același tablou dezolant.

”Eu aici locuiesc de când m-am născut și nu îmi amintesc să fi fost ceva aici reparat. Trebuie și am vrea mult să facă drumurile, pentru că oamenilor cu cărucior le este foarte greu. Mai ales eu, că am doi copii invalizi, e foarte greu de trecut.”

Mergem în sectorul Buiucani. Așa arată o curte de pe strada Paris. Terenul de joacă este învechit, iar unii oameni spun că nu riscă să își lase acolo copiii sau nepoții.

”-Este scrânciob aici.
-Dacă ați avea nepot l-ați duce aici?
-Nu prea, nu e chiar amenajat, e vechi, trebuie ceva mai modern."

"-Nu, pentru că nu e reparat, se vede că e demult, dar noi găsim unde sunt mai bune reparate, o să le vină rândul și la acestea.”

”Eu am sădit și copaci, și flori acolo am pus lângă trotuar. Ar fi de dorit să se implice mai mult. Aici locatarii parcau mașinile, dar nu mai dau voie.”

Ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, 
spune că în urma discuțiilor cu oamenii din Chișinău, care s-au plâns pe probleme, guvernul a decis lansarea programului Curți Europene.

Vladimir BOLEA, MINISTRUL INFRASTRUCTURII: ”Noi venim să răspundem necesităților locuitorilor din orașul Chișinău și lucrul acesta este cerut de acești cetățeni. Problemele orașului sunt multiple, ele trebuiesc rezolvate și noi ca Minister al Infrastructurii în premieră am lansat un program pentru orașul Chișinău, pentru municipiul Chișinău.”

Guvernul alocă 100 de milioane de lei pentru acest Program, cu un plafon de până la 5 milioane de lei pentru fiecare curte reparată. Banii sunt oferiți de Uniunea Europeană, în cadrul programului Bugetul Plus. Vor fi modernizate căile de acces, instalat mobilier urban și asigurat iluminat. Eligibile pentru participare sunt Asociațiile de proprietari în condominiu și grupuri de inițiativă formate din cel puțin 5 proprietari. Dosarele pot fi depuse, începând de mâine, pe platforma online curteaeuropeana.md, până pe data de 25 aprilie. Am solicitat o reacție privind acest program, de la primarul capitalei Ion Ceban, însă nu am primit un răspuns.