Daca aveti un televizor vechi, un calculator pe care nu-l mai folositi, baterii sau fire uzate si nu stiti unde sa le aruncati, timp de o luna o puteti face in mai multe puncte specializate. Si asta datorita unei campanii de colectare a deseurilor electronice. La unul dintre punctele de colectare, a venit cu un telefon vechi si cateva fire uzate si prim-ministrul Maia Sandu.

Imbracati in halatele pe care le poarta in mod obisnuit in laborator, Gabriel si colegii sai de la Facultatea Chimie a Universitatii de Stat au adus pentru reciclare pungi pline cu deseuri.

”Sa salvam planeta si sa ne debarasam de deseurile care se stocheaza acasa si nu pot fi reciclate.”

“Am adus casti pe care nu le mai foloseam, telefoane vechi.” 

In localitatea mea nu sunt locuri unde sa arunc aceste deseuri fara a aduce daune mediului.” (703)

Iar pe aceasta femeie am intalnit-o in timp ce aducea la punctul de colectare televizorul vechi al parintilor.

“Am zis sa-l aduc sa fie reciclat in mod corect. Multa lume are asa obiecte in casa si se gandeste ce sa faca cu ele.”

Prim-ministrul Maia Sandu a adus si ea mai multe deseuri electornice. Anterior, in cadrul sedintei Guvernului, aceasta a indemnat ca puncte de colectare sa fie amplasate si in cadrul institutiilor publice.

Maia SANDU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: ”Un telefon, tot felul de fire, trebuie sa caut si un calculator pe la parinti. -Pana acum unde le aruncati? -Le colectam, e o mare problema. Trebuie sa dezvoltam capacitati de colectare si prelucrare. -Cand? -O sa gasiti protectia mediului ca prioritate."

In doar cateva ore de la lansarea campaniei, tomberoanele s-au umplut. Obiectele adunate vor fi transportate in Romania, acolo unde vor fi valorificate si eliminate conform cerintelor, intrucat in tara noastra nu avem asemenea puncte de prelucrare. 

Suntem restantieri ca si tara nu doar la capitolul colectare si recilcare a deseurilor electornice, ci si la sortarea hartiei, a plasticului sau a sticlei, asta desi avem tomberoane speciale.

Campania de colectare a fost lansata in cadrul IarmarEco, unde mai multi agricultori si producatori si-au adus produsele bio.

Maia Sandu a facut si ea cumparaturi. A venit si cu o punga eco, adusa de la Washington, sustine aceasta.

Campania de colectare a deseurilor electronice, demarata de echipa “Hai Moldova”, este organizata pentru prima data. In tara sunt amenajate 80 de puncte de colectare si tot atatea sunt in capitala. Campania va dura o luna.