Au printat pe foi bancnote asemanatoare celor de 100 de dolari pentru a arata cum arata si cat spatiu ocupa un miliard de dolari. Astfel, mormanele "de dolari" le veti putea vedea in cadrul expozitiei "La Datoria", in incinta unei biblioteci din capitala.

Publicat:16.02.2017, 10:54

Urmareste o galerie foto realizata de Constantin Grigorita:

“La Datorie” este un proiect de arta contemporana ce îsi propune sa dea o forma foarte concreta unui eveniment pe cât de grav pentru economia Republicii Moldova, pe atât de abstract în mintile noastre. Faptul împlinit si repercusiunile disparitiei din sistemul bancar din Republica Moldova a un miliard de dolari a format subiectul proiectului “La Datorie”. 

“La Datorie” este o instalatie din doua piese care se completeaza semantic si vizual în care poti vedea ce înseamna în realitate un miliard de dolari si cum cetateni de rând înteleg ce înseamna pentru ei o datorie. “La Datorie” este o chemare la constientizare a ceea ce am pierdut si ceea ce avem de recuperat. Instalatia ne trimite cu gândul spre ceea ce numim obligatie morala si obligatie financiara, practic aici se intersecteaza cele doua sensuri ale cuvântului ”datorie”. Datoria fianciara si Datoria fata de tara sunt prezente concomitent în instalatia propusa de artist. Spectatorul este invitat la un exercitiu cognitiv în care, contradictia de termeni intersectându-se, capata un nou sens.


Astfel, in incinta Bibliotecii Hasdeu de pe strada Stefan cel Mare, de pe 16 pana pe 28 Februarie, va fi expus un miliard de dolari printat în bancnote de 100 ca parte a expozitiei de arta contemporana La Datorie. Expozitia "La Datorie" este lansata cu suportul Agentiei Elvetiene pentru Dezvoltare si Cooperare (SDC).