In fiecare a sasea gospodarie din tara exista o persoana cu nevoi speciale, arata datele unui studiu efectuat de Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. Autoritatile spun ca iau in calcul aceste cifre, insa opereaza cu cele oficiale. Expertii vin insa cu recomandari catre responsabili si prezinta solutii - cum poate fi identificat numarul real al persoanelor care au o dizabilitate, dar si cum le poate fi imbunatatita calitatea vietii.
Cu un zambet molipsitor, la 39 de ani Alina ofera o lectie de curaj. In urma unei interventii chirurgicale la coloana, tanara a ramas imobilizata, iar de 12 ani se deplaseaza cu ajutorul unui scaun cu rotile.
Alina NICOLAEV, ANTREPRENOR: „Intr-un fel doctorii au zis ca mi-au salvat viata. Dar am ramas cu cicatrici adanci, care dor.”
A urmat un lung proces de transformare si multe provocari - stigmatizarea si discriminarea care o pandeau la multe colturi...
„Ma gandeam oare ce gandesc ei despre mine, ca am un defect. Asa ma consideram.”
O alta provocare a fost infrastructura proasta pentru cei aflati in scaun cu rotile.
Alina NICOLAEV, ANTREPRENOR: „Cand iesim afara nu avem trotuare, rampe sa intram intr-un local. Avem nevoie sa intram intr-un salon de frumusete, sa mergem la cinema sau sa intram intr-o cafenea si de multe ori renuntam pentru ca nu avem acces.”
O alta problema a fost gasirea unui loc de munca. Alina insa a decis sa puna pe roate o mica afacere-confectioneaza accesorii handmade.
Alina NICOLAEV, ANTREPRENOR: „Din ceea ce fac eu cu manutele mele, vrand nevrand l-am angajat si pe tata in calitate de sofer si pe mama in calitate de ajutor acasa.”
„Zilnic depindem de cineva.”
„Societatea trebuie sa ajute ca sa mearga acesti oameni mai departe, nu exista doar bine si merg inainte, nu conteaza cine e langa mine!”
Un sondaj cu 10 mii de respondenti realizat in anul 2021 de Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie si Ministerul Muncii arata ca peste 15 la suta dintre acestia sunt persoane care intampina dificultati grave in a se ingriji, misca sau comunica.
Parascovia MUNTEANU, EXPERT IN POLITICI SI SERVICII SOCIALE: „Daca e sa judecam in baza studiului care l-am realizat in baza datelor Generatii si Gen reiese ca in fiecare a sasea gospodarie exista o persoana sau un copil cu dizabilitate.”
Autoritatile de la Ministerul Muncii si Protectiei Sociala spun ca iau in considerare acest studiu, insa opereaza cu datele oficiale, oferite de catre Biroul National de Statistica si Consiliul National pentru Determinarea Dizabilitatii si Capacitatii de Munca potrivit carora 6,8 la suta din populatie sunt persoane cu dizabilitati.
Vasile CUSCA, SECRETAR DE STAT, MINISTERUL MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE: „Ceea ce avem noi, persoanele cu certificat de dizabilitate, suntem mai siguri ca datele si cifrele corespund, sunt mai corecte.”
Expertii in politici si servicii sociale vin cu un sir de recomandari pentru autoritati pentru a identifica numarul real al persoanelor cu nevoi speciale.
Parascovia MUNTEANU, EXPERT IN POLITICI SI SERVICII SOCIALE: „Cred ca trebuie de pus accentul pe mecanismul de identificare precoce si de determinare a dizabilitatii la copii cat mai timpuriu. In al doilea rand trebuie o reevaluare a acelor persoane cu dizabilitati care au obtinut gradul de dizabilitate. Atunci am putea identifica pe interior unele resurse financiare.”
La nivel mondial circa 15 la suta din populatia lumii se confrunta cu o forma de dizabilitate, iar la nivelul Uniunii Europene datele arata ca circa 19,5 procente intampina anumite dificultati in viata cotidiana.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.