De la 1 ianuarie Tiraspolul a anunțat că va sista livrările de curent electric către malul drept, iar Chișinăul va cumpăra cantitatea necesară din România sau din alte țări europene. În orele de vârf, când nu este suficientă energie sau nu avem posibilitatea să importăm mai mult va fi deconectată lumina. Responsabilii de la ministerul energiei care au publicat informații detaliate despre cât curent consumă țara noastră și de unde va fi luat necesarul de energie electrică, îndeamnă cetățenii facă economii pentru a fi evitate deconectările în evantai, în contextul în care cel puțin două procente din consum va rămâne neacoperit.
Constantin BOROSAN, SECRETARUL DE STAT DE LA MINISTERUL ENERGIEI: „Iarna noi avem consum pe malul drept al Nistrului 850+ MW. 850+ însemnă că depinde și de condițiile climaterice, dacă e mai frig afară, atunci este un consum mai mare de energie electrică. Dar, o medie asta înseamnă că în zilele de iarnă 850 de MW trebuie să acoperim consumul nostru.”
Astfel, Constantin Borosan susține că vor fi mobilizate toate sursele interne de producere. Centralele electrice cu termoficare ale Termoelectrica și CET Nord pot acoperi aproximativ 30 la sută din necesar și mai rămân rezerve pentru a crește capacitatea de producere, spun cei de le ministerul energiei. Încă 30 la sută din necesar va veni din România. Centrala Hidroelectrică de la Costești-Stânca poate acoperi până la 10 MW în bandă, ceea ce ar însemna încă 2%. Mai sunt sursele de energie regenerabilă care pot asigura în jur de 20 la sută din necesar.
Constantin BOROSAN, SECRETARUL DE STAT DE LA MINISTERUL ENERGIEI: „Toată capacitatea instalată la noi în țară a regenerabilelor este peste 520 MW. Acum, desigur că, foarte mult depinde de condițiile climaterice, de soare și de vânt, dar estimăm că din fiecare categorie am putea să colectăm câte 75 de MW energie în fiecare oră. Dar, iarăși, accentuez că este variabil și depinde de condițiile climaterice.”
Potrivit autorităților 20 de procente din energie va fi cumpărata de la bursa din România, precizând faptul că Republica Moldova are o capacitate de import limitată din rețeaua europeană ENTSO-E, din care face parte inclusiv România.
Constantin BOROSAN, SECRETARUL DE STAT DE LA MINISTERUL ENERGIEI: „Garantat este 315 MW, dar noi avem nevoie, dacă ne uităm în grafic, 400. Am putea avea o capacitate suplimentară între 50-80 de MW care nu este utilizată la hotarul între ENTSO-E și blocul comun de reglaj Moldova-Ucraina și dacă va fi disponibilă, dacă nu va fi utilizată, atunci putem să o utilizăm pentru această capacitate de import. Dar, chiar și așa, dacă o utilizăm avem vârfuri de sarcină care nu sunt acoperite comercial. Deci, consumăm mai mult decât avem dreptul.”
Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „Așadar, dacă vorbim despre un consum maxim de aproximativ 850 de MW în orele de vârf, rămân circa 60 MW sau 2% din necesar neacoperit. Este energia pe care oamenii sunt îndemnați să o economisească maxim posibil pentru a fi evitate întreruperile de lumină.”
Constantin BOROSAN, SECRETARUL DE STAT DE LA MINISTERUL ENERGIEI: „Există soluții pentru acoperirea acestor 2%? Foarte important și noi foarte mult comunicăm, trebuie să reducem consumul în orele de vârf. Asta în primul rând scoate presiunea și de pe sistemul energetic și de pe prețuri fiindcă este cea mai scumpă poate fi consumat, trebuie de deplasat aceste vârfuri de consum în orele de gol. Asta este cu certitudine cel mai bine, decât să nu avem deloc energie electrică, imaginațivă, telefoanele nu vor funcțion, internet nu va fi. Un efort foarte mic poate să ne asigure că totul va funcționa.”
Consumul de vârf al energiei electrice se înregistrează dimineața între orele 7-11 și seara 18-23.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.