Mășcați, aromați și exportați în Uniunea Europeană. Vorbim despre strugurii din sudul țării, mai exact cei care cresc pe un teren din satul Vadul lui Isac. Este o plantație de vie modernă, dotată cu sistem de irigare și un sistem de susținere, inspirat de la italieni. În spate este desigur munca, informare, vizualizare, dedicare, investiții proprii, dar și suport prin intermediul programelor finanțate de UE.

Apă în zare, soare, pământ fertil, sistem de irigare, dar mai ales unul antigrindină și antiploaie. E tabloul în care se dezvolta, cresc și se coc strugurii din sudul Moldovei.

Sergiu TUTOVAN, ADMINISTRATORUL ASOCIAȚIEI PRODUCĂTORILOR STRUGURILOR DE MASĂ, CAHUL: „La noi strugurii sunt mai dulci.
- La noi și apa e mai udă, și sarea mai sărată și soarele mai fierbinte.”

Viorel BEZMAN, DIRECTORUL EXECUTIV AL COMPANIEI: „Aici e casa. Aici începe ziua de muncă, sunt și nopți pe care le petrecem pe câmp. Nu e zi să nu venim în câmp, chiar și duminica, e o deprindere.”

Valeriu MARINESCU, AGRICULTOR, PROPRIETARUL TERENULUI: „E un bussiness. Ori îți pui totul în mișcare și dobândești, ori falimentezi. Nu e o mătușă care să te mângâie pe cap, e dură și clară situația. Italienii au învățat lecția mai demult.”

El e Valeriu Marinescu, matematica nu i-a surâs, așa ca gândul l-a dus către agronomie. A reușit sa construiască o afacere și să ducă strugurii din sudul Moldovei, mai exact care se dezvolta în satul Vadul lui Isac, peste hotarele țării.

Valeriu MARINESCU, AGRICULTOR, PROPRIETARUL TERENULUI: „Am intrat în mare fără să mă gândesc prea mult. E acea filosofie, cu cât mai mult înveți cu atât mai mult concretizezi că nu cunoști. Nu poți atinge rezultate bune cu niște cunoștințe slabe.”

Iar studiul a tot continuat pe parcursul a celor peste patru decenii. Multe greșeli, multe lecții invatate și un domeniu nesecat de a fi explorat. Astăzi, Valeriu se mândrește cu o plantație roditoare, iar asta pentru că și-a luat măsuri de siguranță, s-a inspirat de la alții, dar cel mai important a simțit via la cel mai înalt nivel.

Valeriu MARINESCU, AGRICULTOR, PROPRIETARUL TERENULUI: „Cum ai hrăni un bebeluș, la fiecare patru cinci ore îi dai această substanță și iar din nou. Plantei îi trebuie să vii și să discuți cu ea. Fără ca sa îți răspundă trebuie să întelegi care sunt nevoile ei.”

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: „Terenul se întinde pe o suprafață de aproximativ 10 hectare. Aici cresc soiuri precum Moldova, care este predominant și Muscat de Hamburg. Succesul plantației este sistemul de susținere Pergola, inspirat de la italieni. El permite ca vița-de-vie să fie ferită de calamitățile naturii și oferă protecție antigrindină și antiploaie.”

Viorel BEZMAN, DIRECTORUL EXECUTIV AL COMPANIEI: „Avem un sistem de suport, ce conține pari, sunt construcții pe care le-am copiat din Italia, - Sârma, ca sprijin pentru lăstari.
- Sistemul de irigare e cel mai important, când am început să înființăm acest tip de vie, italienii ziceau dacă aveți apă faceți pergola, dacă nu, categoric nu.”

Valeriu MARINESCU, AGRICULTOR, PROPRIETARUL TERENULUI: „Fertilizare și apă, sunt momente cheie pentru a obține rezultat.”

Pământul e muncit de aproape 20 de oameni, iar soiurile sunt apreciate peste hotare, datorită aromei și gustului.

Viorel BEZMAN, DIRECTORUL EXECUTIV AL COMPANIEI: „Tăiatul în uscat, legatul, ordonatul lăstarilor, legatul în verde, normarea strugurilor, înlăturarea frunzelor, ciupit.
- Moldova a fost și va fi unul dintre cele mai bune soiuri de la noi, când alte țări finalizează vânzările acestui soi, noi continuăm să luăm un loc pe piața de desfacere. Muscat de Hamburg l-am pus la întâmplare, dar datorită aromei e la căutare.”

Suportul din partea Uniunii Europene le-a permis sa utileze câteva hectare din vie cu arcuri speciale, pentru a putea fi montată o peliculă ce protejează strugurii de vremea rea.

Viorel BEZMAN, DIRECTORUL EXECUTIV AL COMPANIEI: „- 32 de mii de dolari.
- Uniunea Europeană ne-a acordat arcurile pe două hectare de viță-de-vie, care e sistemul de suport pentru peliculă împotriva ploii.”

Valeriu MARINESCU, AGRICULTOR, PROPRIETARUL TERENULUI: „E determinatoriu, fără el nu poți să faci vreo afacere. 29.25- Dacă nu era suportul programului era imposibil.”

Și pentru că unde sunt mulți puterea crește, în 2022, prin intermediul finanțării acordate de EU4Moldova la Cahul a fost înființat clusterul producătorilor de struguri de masă.

Sergiu TUTOVAN, ADMINISTRATORUL ASOCIAȚIEI PRODUCĂTORILOR STRUGURILOR DE MASĂ, CAHUL:  De la proiectul celor de la UNDP, care promovează ideea de cooperare sau de unire a producătorilor agricoli.
- Eu am acceptat și îl văd ca pe o treaptă intermediară sau prima treaptă către cooperare. Un club de interese între producătorii agricoli, care le permite să facă niște acțiuni în comun. Procurare de inputuri, vânzări, însă activitatea economică fiecare și-o face aparte.”

15 agricultori fac parte din cluster, se întrunesc, au parte de seminare și traininguri, de asemenea schimb de experiența alături de mentori străini. Prin intermediul lui, Valeriu Marinescu a obținut finanțare din partea UNDP pentru a finaliza și dota o hală, de 300 de metri pătrați, localizată în satul Manta. Aici strugurii sunt păstrați la rece, iar spațiul e folosit și de ceilalți producători.

Valeriu MARINESCU, AGRICULTOR, PROPRIETARUL TERENULUI: Ori investim și facem mahala de sortare, ca să putem vinde în Europa, ori rămâne de plâns asupra cheltuielilor pe care le-ai făcut. Nu aș spune că e concurență, mai degrabă e un joc sportiv care te implică și totodată te epuizează.”

Sergiu TUTOVAN, ADMINISTRATORUL ASOCIAȚIEI PRODUCĂTORILOR STRUGURILOR DE MASĂ, CAHUL: „Noi putem să producem loturi cu mult mai mari de struguri de masă, de calitate bună sau foarte bună. Și cel mai important calitate omogenă. Pentru că struguri avem, da nu toți seamănă unul cu altul.

- Eu văd continuitatea și deschiderea la mai multe capitatole, cantități mai mari, produs de calitate și uniform.
- Noi am obținut un lucru foarte important, agricultorii au învățat să producă struguri, datorită școlarizărilor și a altor măsuri, ei au înțeles că unul în câmp nu e armată, e ostaș. Cu cât mai mulți vom fi, cu cât mai multe produse vom avea.
- Ei acum au înțeles că fiecare în parte nu poate fi campion, doar mulți pot fi.”

Astfel, uniți, reușesc sa obțină o cantitate impunatoare de struguri de masă care sunt exportați în țări precum Romania, Polonia, Franța, Germania, Marea Britanie sau țările Baltice.

Valeriu MARINESCU, AGRICULTOR, PROPRIETARUL TERENULUI: „Piața e o persoană foarte alintată, e greu să o convingi că o vrei. Trebuie să manifești diferite șiretlicuri ca să o poți dobândi. Și nu e doar contactul direct cu consumatorul, între ei este componenta comercială, dealerul, care plătește ca tu să ajungi pe piață. Acum nu e complicat să ajungi pe piața europeană, doar să te conformezi cerințelor, inclusiv criteriile ce asigură inofensivitatea produsului.”

Au energie, știu sa muncească, iar scopurile și visurile nu sunt puse pe pauza, pentru că simplu – gândul, inima și corpul sunt...

Viorel BEZMAN, DIRECTORUL EXECUTIV AL COMPANIEI: „Aici în vie, aici, aici suntem!”