De luni în Republica Moldova va începe recensământul populației și al locuințelor, iar astăzi în scuarul operei naționale a avut loc un eveniment de lansare. Până pe 7 iulie, aproape 5 mii de recensori vor merge din casă în casă pentru a colecta date despre cetățeni și despre gospodării. O parte din ei  
au fost la manifestația din centrul capitalei, unde au prezentat vestimentația pe care o vor purta atunci când vor solicita interviul.

Publicat:06.04.2024, 19:52

„Sunt domni și doamne de diferite vârste, diferite ocupații.”

Iulia PASCARI, REPORTER PRO TV: „Recensorii, persoanele care vor umbla din casă în casă și colecta datele, vor fi îmbrăcați în astfel de veste. Aceștia vor avea și legitimația oferită de Biroul Național de Statistică pe care o vor prezenta înainte de interviu.”

Natalia, RECENSOR: „Deja avem repartizate casele, am mers prima etapă, am vorbit cu președinții de case.”

Natalia este asistent social, iar meseria pe care o are spune că o va ajuta să colecteze și mai ușor datele pentru recensământ.

Natalia, RECENSOR: „Cât de cât cunoaștem populația, cum să abordăm aceste discuții.”

Iar, Mihail are doar 18 ani si a decis să fie recensor pentru o nouă experiență.

Mihail HEMENCO, RECENSOR: „Este un lucru cu un impact destul de mare asupra tării. La curs ne-au fost oferite prezentări cu informații despre recensământ. mesaje exemplu, care vor trebui să le oferim locuitorilor.”

Munca recensorilor va fi monitorizată de supervizori.

Mădălina CEBOTARU, SUPERVIZOR: „Noi avem în echipă 7 recensori care noi îi supraveghem cu o tabletă individuală a supervizorului.”

Fiecare recensor va avea cate o tabletă în care vor fi completate chestionarele.

Mădălina CEBOTARU, SUPERVIZOR: „Doar apeși butoanele, întrebările sunt date, bifăm și avem ancheta completată.”

Autoritățile au îndemnat oamenii să fie deschiși pentru a primi în casele lor recensorii, garantând protecția datelor cu caracter personal.

Oleg CARA, DIRECTORUL BIROULUI NAȚIONAL DE STATISTICĂ:„Să întâmpine recensorii de bună voință și să le ofere informația corectă conform chestionarilor de recensământ.”

Recean DORIN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: „În baza datelor vom lua decizii importante în ceea ce privește construcția de infrastructură, de școli, de grădinițe, de servicii sociale, de servicii medicale.”

Recensământul se va desfășura doar pe partea dreaptă a Nistrului, deoarece autoritățile de la Tiraspol au anunțat că nu vor permite efectuarea acestuia în regiunea transnistreană. Bugetul estimativ pentru desfășurarea recensământului, al treilea din istoria țării este de circa 329 milioane de lei, bani prevăzuți în bugetul de stat. 

De asemenea, Biroul Național de Statistică beneficiază de suport din partea Uniunii Europene, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație și parteneri de dezvoltare.
Datele preliminare ale recensământului vor fi prezentate la sfârșitul acestui an, iar cele finale vor fi gata la sfarșitul anului viitor.