De un an și jumătate, caldarâmul descoperit în inima Chișinăului, pe strada 31 august, este lăsat de izbeliște. Oamenii sunt indignați de tabloul pe care îl văd zilnic, iar șoferii îl folosesc ca loc de parcare. Potrivit celor de la Direcția Mobilitate Urbană din cadrul primăriei capitalei, acum are loc elaborarea schiței proiectului de amenajare a zonei în una pietonală.
Orășenii pe care i-am întâlnit pe strada 31 august din capitală s-au arătat dezămăgiți de ignoranța autorităților.
”Sunt indignat că nu s-a reparat încă.”
”Durează, trebuie să fie cumva mai sincronizat, mai rapid, înțeleg că depinde de mai multe organe de stat, dar trebuie cooperare și rezultat concret.”
”Arată oribil, ne-am dori să fie o stradă pietonală bine întreținută, făcută calitativ. /00:47 E o problemă că primăria se dispersează pe foarte multe obiecte pe care nu le finalizează. Conceptul e bun să refaci orașul, dar ar trebui să fie mai multe proiecte începute și terminate la un termen rezonabil decât să fie începute foarte multe proiecte și să dureze în timp. Asta crează foarte mult disconfort și estetic strică fața orașului.”
”Eu văd că în alte părți ale orașului se face mult și din acest motiv această porțiune mică neterminată nu mă deranjează.”
Diana AMBROS, REPORTER PRO TV: „A trecut un an și jumătate de când a fost descoperit caldarâmul de pe strada 31 august. În tot acest timp oamenii urmăresc același tablou - un șantier lăsat în paragină. Ba mai mult unii șofer folosesc zona ca loc de parcare.”
Pavajul descoperit urma să fie conservat și transformat într-o zonă pietonală. La începutul lunii martie Consiliul Național al Monumentelor Istorice a dat undă verde schiței de proiect pentru amenajarea zonei.
”Eu propun să aprobăm conceptul global de intervenție la tronsonul de pe 31 august între Pușkin și Bodoni. Urmează să fie dezvoltată schița de proiect și să prezinte la urmatoare ședință sau când sunt gata schița de proiect detalizată.”
Însă de atunci lucrurile nu prea s-au mișcat din loc. La fel ca și acum o lună, responsabilii de la Direcției Mobilitate Urbană a primăriei capitalei spun că încă se lucrează la îmbunătățirea schiței de proiect, dar și la elaborarea proiectului de execuție, care va permite începerea lucrărilor pentru conservarea și valorificarea pavajului.
Vitalie MIHALACHE, ȘEFUL DIRECȚIEI MOBILITATE URBANĂ A PRIMĂRIEI CAPITALEI: ”După finalizarea proiectului de execuție iarăși vom merge la CNMI pentru a coordona definitiv proiectul care ulterior va fi licitat.”
La începutul acestui an caldarâmul a fost motiv de dispută între Ministrul Culturii și primarul Chișinăului. Aceștia au dat vina unul pe altul pentru soarta incertă a pavajului vechi. Porțiunea de caldarâm de pe strada 31 august a fost descoperită la începutul lunii martie anul trecut în timpul lucrărilor de reparație a drumului. Potrivit arheologilor, 31 august este printre primele străzi din oraș care au fost pavate la sfârșitul secolului al 19-lea. Ultima reparație capitală a acesteia a avut loc dupa al doilea razboi mondial.