Peste 1000 de vaci, peste 1000 de hectare valorificate și gândite ca să le producă hrană de calitate, tehnologizare și digitalizare, dar mai ales o echipă ce crede în muncă și o face cu pasiune. E tabloul pe care l-am găsit la ferma de vaci de la Horești. Aici, totul e planificat și calculat, datorită unui plan pus la punct, dar și a investițiilor europene, care le-au fost sursă pentru a dota ferma la cel mai înalt nivel.
Natură, terenuri fertile, idei și un produs care ajunge în casele mai tuturor moldovenilor.
Ion POPESCU, ADMINISTRATORUL FERMEI DE VACI: „Cred că și e o insufiență mare de lapte în Moldova, de asta și am vrut să aprovizionăm cetățenii cu laptele nostru.”
De această dată produs nu de vaci moldovenești, ci olandeze.
De un deceniu, la Horești e pusă pe roate o fermă de vaci, una digitalizată și tehnologizată. Însă, ca totul să fie lapte și miere, de nelipsit e echipa, formată din 50 de oameni.
Ivan SUCICOV, VETERINAR: „Visul meu din copilărie a fost să muncesc medic pentru animale.”
Anastasia OLEINIC, STUDENTĂ LA FACULTATEA DE MEDICINĂ VETERINARĂ: „Îmi plac mult, când te uiți în ochii lor nu poți să nu te îndrăgostești.”
Dumitru ODOVENCO, VETERINAR: „Îmi place să văd rezultatul, munca pe care o depun la fermă, până ajunge vaca mare.”
Constantin TERZI, ANGAJAT: „Dacă ești cu animalul blând, ai grijă de el, niciodată nu o să îți facă rău.”
Pasionați, dar și dotați, iar asta pentru că ferma e aprovizionată cu utilaj performant ce le ușurează munca angajaților.
Constantin TERZI, ANGAJAT: „S-a dărâmat și construit tot din nou. Acest tractor nu era, până acum lucram cu lopata. E mult mai ușor.”
Vacile sunt într-o stare foarte bună, grija e corespunzătoare.
Dumitru ODOVENCO, VETERINAR: „Sunt transportatoarele de curățire a bălegarului, dacă ferma e dotată cu așa ceva vacile nu au probleme cu copitele.
Sunt dușurile ca vara să se simtă mai confortabil.”
Iar toată modernizarea a fost posibilă datorită efortului zilnic, a unui plan stabilit și a investițiilor europene. Banca Modială și Ministerul Agriculturii au susținut afacerea, iar datorită proiectelor a fost reutilată și dezvoltată an de an.
Ion POPESCU, ADMINISTRATORUL FERMEI DE VACI: „Dacă luăm ferma noastră chiar e mai dotată decât altele din Europa. Poate că doar au experiență mai mare, că sunt ferme de familie, transmise din generație în generație. Ca tehnologie nu suntem mai prejos deloc.”
„Suntem beneficiari ai subvențiilor post-investiționale. Subvenții directe pe cap de animal, acum de cele per litru de lapte.”
În total, la fermă sunt 9 hale unde vacile sunt crescute și îngrijite pentru a oferi lapte. Pentru un produs de calitate, hrana lor e tot în preajma fermei, pe un teren de peste 1000 de hectare.
Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: „Ferma numără peste o mie de capete, sunt două tipuri de rase, Holstein și bivol italian european ce asigură o producție mai mare de lapte. Zilnic fiecare vacă produce aproximativ 33 de litri de lapte.”
Iar acest lucru e posibil datorită mediului care le-a fost creat. Temperatura optimă, curățenia, dar mai ales grijă, iar detaliile tehnice sunt controlate cu ajutorul unei aplicații.
Ivan SUCICOV, VETERINAR: „Spațiile sunt dotate cu un sistem de microclimă. Când temperatura crește de 24 de grade se conectează sistemul de ventilare. Ne aflăm în spațiul unde vacile aduc pe lume vițelușii. Acolo sunt căsuțele lor, azi-dimineață a născut una. De aici ei sunt duși la ”grădiniță”.
450 de vaci sunt mulgătoare, iar productivitatea este asigurată de aparatele moderne. Ferma e dotată cu o sală de muls, unde factorul uman e exclus la maxim.
Ion POPESCU, ADMINISTRATORUL FERMEI DE VACI: „Laptele e stocat într-un tanc de răcire, unde e monitorizat la fiecare oră, e un sistem digitalizat. E răcit instant, pana la 2-3 grade.”
Planurile continuă, datorită dorinței de a munci și atragerii de investiții oferite de Banca Mondială prin intermediul AIPA.
Ion POPESCU, ADMINISTRATORUL FERMEI DE VACI: „Contribuția proprie 50 de procente, grantul 50 procente. Banii sunt planificați pentru dotarea a două hale cu utilaj și echipament pentru bovine, construcția căilor de acces și procurare de bovine. Conlucrăm strâns cu ADMA, la fel o agenție pe lângă Ministerul Agriculturii, e un program ce creditează procurarea tehnicii agricole.”