Vocea femeilor rome contează! Este mesajul reprezentantelor acestei comunităţi în Republica Moldova, care au organizat astăzi un marş, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor. Femeile vor să le fie respectate drepturile privind angajarea în câmpul muncii şi educaţia incluzivă.
“Femeile rome vor egalitate.”
„-Femeile rome vor egalitate.
-Da.”
Marșul a început pe bulevardul Stefan cel Mare, de unde participanții au pornit spre presedinție. Zeci de femei și bărbați de etnie roma au afișat pancarte pe care erau scrise mesaje adresate societății, prin care își revendică drepturile.
“Astăzi este ziua romilor, din acest motiv ne-am strâns toți romii ca să ne vadă că noi ținem ziua lor.”
De cele mai multe ori, sunt discriminate dublu - atât ca femei, cât și ca membre ale unei minorități etnice, spun participantele.
“Discriminarea este pe prima linie, și la lucru și la magazine și pe drum și la piață, oriunde.”
“Suntem aici pentru a susține drepturile femeilor rome și pentru a le încuraja să meargă mai departe.”
Tinerele din comunitate spun că vor să trăiască o viață normală și să nu mai fie asociate cu stereotipurile pe care le aud de mici.
„Că romii sunt lenoși și nu vor să lucreze, dar de fapt romii au fost în sclavie, a fost holocaust și discriminați sistemic în toți acești ani și inclusiv sunt discriminați în câmpul muncii din cauza acestor stereotipuri, inclusiv stereotipul că ei fură și din acest motiv este mult mai greu să-și găsească un job.”
La marș au participat și mai mulți bărbați, care ne-au spus că această zi este mai mult decât o sărbătoare.
“În această zi noi cerem ca statul să facă cunoștință cu problemele romilor.”
Marșul femeilor de etnie romă s-a încheiat în fața Parlamentului, cu dansuri tradiționale și discursuri.
Potrivit rezultatelor preliminare ale Recensământului Populației din 2024, în Republica Moldova trăiesc, oficial, aproximativ 9 mii de romi, însă cifrele reale ar putea fi mai mari. Conform unui raport ONU, 8 din 10 romi trăiesc în sărăcie, iar rata abandonului școlar în rândul copiilor romi rămâne îngrijorătoare. Lipsa actelor de identitate, șomajul, sărăcia și discriminarea sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă comunitatea romă, în special femeile.