De Ziua Libertatii Presei, cei care au refuzat constant sa raspunda la intrebarile jurnalistilor, au venit cu felicitari si au vorbit frumos despre libertatea mass-media. In perioada pandemiei, accesul ziaristilor la informatii importante a fost printre cele mai mari obstacole. Faptul ca multe evenimente s-au mutat in mediul online a fost o scuza folosita ca sa ni se interzica sa intrebam. Ba mai mult, unii politicieni au agresat si au insultat reporterii.
“- Dumneavoastra nu aveti voie sa filmati si va spun ca nu va dau nicio informatie.
- Este un subict de interes public, cum nu avem voie?
- Gata. Multumesc.”
Prim-ministrul interimar, care a marit pana la 30 de zile termenul in care jurnalistii pot primi un raspuns de la o institutie de stat, fiind dublu decat cel dictat de lege...
Aureliu CIOCOI, PRIM-MINISTRU INTERIMAR: “Termenele legale stabilite pentru solutionarea solicitarilor formulate in exercitarea liberului acces la informatie de interes public, precum si a petitiilor, se dubleaza.”… a venit astazi cu o felicitare catre ziaristi in care spune ca...
AURELIU CIOCOI, PRIM-MINITRU INTERIMAR: “Respectarea deplina a principiilor libertatii presei si libertatii de exprimare trebuie asigurat de catre stat conform celor mai bune practici si posibilitati tehnice disponibile la moment.”
De altfel, inca de la inceputul pandemiei, acesul presei din Moldova la informatii extrem de importante a fost ingradit mai mult ca niciodata.
“ - Spitalele sunt arhipline.
- Asta voi vreti asa sa fie. Cel mai mult in aceasta perioada, anume speculatiile unor posturi TV, radio si numai zic de cei care genereaza fake news-uri au afectat.”
ION CHICU, FOSTUL PRIM-MINISTRU: “Sa aveti permanent libertatea de a spune si a scrie ceea ce ganditi… ”
A scris fostul prim-ministru Ion Chicu, care a numit PRO TV un post de manele si a refuzat toate invitatiile noastre de a veni la emisiune In Profunzime.
Inca din primavara anului trecut, conferintele celor care gestionau pandemia au trecut in mediul online,
"O sa va rog microfoanele sa nu mai stea aproape de mine pentru ca ele reprezinta un risc.”,iar jurnalistii aveau voie sa puna o singura intrebare... pe saptamana, la care nu neaparat primeau raspuns.
Desi jurnalistii au fost expusi unui risc enorm in perioada pandemiei, responsabilii din sanatate au refuzat sa-i includa in etapa a doua de vaccinare si doar dupa mai multe demersuri au acceptat acest lucru.
"Persoanele cu varsta mai mare de 60 de ani, persoanele care sunt cu comorbiditati de la 18 ani, daca va regasiti, puteti fi inclusi in etapa a doua.”
Cu toate acestea, reporterii PRO TV au asigurat incontinuu telespectatorii cu informatii si au fst prezenti de fiecare data acolo unde se intamplau lucruri importante.
Pentru ca puneau intrebari incomode, unii au fost bruscati de politicieni, care pana nu demult au fost la conducerea tarii.
Reprezentantii presei independente din tara noastra spun ca acest an a fost cel mai complicat pentru jurnalisti pentru a obtine o informatii de interes public.
Nadine GOGU, DIRECTOR CENTRUL PENTRU JURNALISM INDEPENDENT: “Nu exista dorinta din partea functionarilor publici ca sa deschida informatia. Sunt multe cazuri cand ei incearca pur si simplu sa ascunda informatia de la jurnalisti, pentru ca sa nu iasa la iveala anumite afaceri sau lucruri ilegale.”
Potrivit clasamentului realizat de asociatia Reporteri fara Frontiere, tara noastra se pozitioneaza pe locul 89 din 180, cand este vorba de libertatea presei. Unul din motive este faptul ca mai multe institutii media din Moldova reprezinta interesele unor partide politice, mentioneaza Petru Macovei.
Petru MACOVEI, DIRECTOR EXECUTIV ASOCIATIA PRESEI INDEPENDENTE: “Unele institutii mass-media nu informeaza, ci mai curand dezinformeaza sau manipuleaza opinia publica, selectand anumite stiri, prezentand distorsionat anumite realitati. In aceste conditii, consumatorii de media din tara noastra nu sunt in cea mai buna situatie, pentru ca nu pot avea incredere in institutiile mediatice.”
In luna mai, organizatiile neguvernamentale din domeniul mass-media din tara noastra vor desfasura Zilele Libertatii Presei, pentru a aminti despre importanta oferirii informatiilor de interes public reprezentantilor mass-media.
Pe 4 mai, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) lanseaza Zilele Libertatii Presei. In 2021, evenimentele desfasurate cu acest prilej vor fi realizate sub sloganul „Informatia e un bun public. Sustine presa de calitate!”
Respectiv, pe 4 mai, CJI va desfasura un flash-mob virtual, incurajand organizatiile de media, institutiile de presa, jurnalistii si consumatorii de media sa se alature evenimentului, distribuind pe reteaua sociala Facebook o fotografie de coperta cu mesajul „Informatia e un bun public. Sustine presa de calitate!” si folosind o rama speciala pentru fotografia de profil cu indemnul #SustinemPresa. Atat imaginea de coperta, cat si rama pentru fotografia de profil vor fi create de CJI, fiind oferite utilizatorilor retelei Facebook pe 4 mai.
In aceeasi zi, CJI va lansa campania online #SustinemPresa in cadrul careia sapte manageri ai institutiilor de presa vor explica de ce este important ca presa independenta si libera sa fie sustinuta de consumatorii de media. De asemenea, CJI va publica un articol prin care va scoate in evidenta sapte motive pentru care presa libera si independenta ar trebui sustinuta.
Tot pe 4 mai, CJI va lansa Memoriul privind libertatea presei in perioada 3 mai 2020 - 3 mai 2021, va publica pe portalul www.media-azi.md un articol despre modalitatile in care consumatorii de media pot sustine presa libera si independenta, dar si un infografic care va arata cat costa, de fapt, sa produci o investigatie jurnalistica.
Pe 5 mai, CJI va anunta castigatorii concursului Tulip Press Awards la cele doua sectiuni: Fotografie si Presa online/Presa scrisa. Fotojurnalistii si jurnalistii au fost incurajati ca in materialele expediate la concurs (fotografice si scrise) sa abordeze diverse subiecte legate de respectarea drepturilor omului in Republica Moldova, pentru a sensibiliza publicul cu privire la aceasta tematica. Pe 17 mai, CJI va lansa „Topul celor mai inchise institutii de stat din Republica Moldova in raport cu presa” si va realiza o caricatura in baza acestuia. Agenda evenientelor, realizate de CJI si alte institutii de media cu prilejul Zilelor Libertatii Presei, poate fi consultata aici.
Ziua Libertatii Presei a fost declarata in anul 1993, la Adunarea Generala a ONU.