Restauratorii care se ocupa de conservarea Cetatii Tighina au descoperit potcoave, vase din ceramica si gloante din perioada medievala pe teritoriul citadelei. Revelatia arheologilor a fost atunci cand au dat de o moneda din 1582, cea mai veche gasita de pana acum, acolo. Astazi, obiectele vechi au fost date Muzeului fortaretii.

Publicat:04.02.2020, 19:11

Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV: “Daca in mod obisnuit arheologii fac sapaturi indelungate si studiaza minutios solul pentru a gasi obiecte vechi, de data aceasta, ele au fost descoperite intamplator, in timp ce muncitorii care studiau temelia peretilor ca sa vada cat e de solida construictia.”

Fragmentele au fost scoase la suprafata in luna noiembrie a anului trecut.

Ion CIOBANU, ARHEOLOG: “Vorbim despre doua ghiulele de tun, una cu un diametru mai mare, alta cu diametru mai mic, tot aici doua patcoave .. pentru a asigura stabilitatea militarilor.”

Surpriza arheologilor a fost sa dea de o moneda pe care este inscriptionata anul emiterii - 1582. Obiectul valoros a fost oferit Muzeului Cetatii Tighina intr-o cutie pentru ...chibrituri.

Directorul Cetatii spune ca vitrinele muzelui nu au fost completate demult cu ceva nou.

Aleksandr IASKOV, DIRECTORUL CETATII TIGHINA: “Exponatele vor fi puse, asa cum merita, la vitrina.”

Descoperirile au fost accidentale, spun specialistii, care, de fapt, aveau misiunea de a face expertiza tehnica a Cetatii. O companie italiana a fost aleasa prin concurs pentru a studia locul. Expertii spun ca fortareata are nevoie de interventii urgente.

Patricia PODOLEANU, REPORTER PRO TV: “Pe vremea otomanilor, toate aceste ziduri de aparare erau construite cu barne de lemn in interior. De-a lungul timpului, acestea au putrezit din cauza ploilor, iar acum Peretii au goluri care pun in pericol rezistenta cetatii.”

Nicola BERLUCCHI, SPECIALIST ACREDITAT IN CONSERVAREA MONUMENTELOR ARHITECTURALE: “Ne gandim sa facem niste injectari cu mortar, evident nu va fi beton.”

Uniunea Europeana va cheltui 2,5 milioane de euro pentru a oferi constructiei splendoarea si autenticitatea de altadata. De exemplu, un perete pierdut sub valurile acestui deal de azi poate dezvalui un cu totul alt peisaj.

Donatella FIORANI, PROFESOARA DE RESTAURARE LA UNIVERSITATEA SAPIENZA DIN ROMA: “- Aceasta zona trebuie curatata pentru a putea fi observat si cel de-al doilea perete? - Da, pentru a reliefa legatura dintre zidul de sus si cel de jos, dar si conexiunea cu orasul Tighina.”

Lucrarile de conservare vor incepe in 2020 si vor fi supravegheate de experti italieni. Totul face parte din programul Uniunii Europene „Masuri de Promovare a Increderii”, care este implementat de PNUD.