Desi urmau sa munceasca in ambulante noi inca acum cateva luni, medicii din prima linie spun ca se bucura ca vehiculele cumparate din Turcia au ajuns in sfarsit in tara. Patru din cele 20 de ambulante adus ieri au ajuns la substatia de Asistenta Medicala Urgenta Centru. Responsabilii CNAMUP nu ne-au putut spune cand vor fi aduse si celelalte vehicule din lotul de 168 de ambulante.
Ambulantele care au fost distribuite ieri in 12 substatii din tara ofera posibilitate soferilor sa gestioneze traficul de la distanta.
Confortabil este si in interiorul ambulantei unde vor fi transportati pacienti.
Natalia CATANOI, MEDIC PE AMBULANTA: “Este foarte important deoarece pana acum nu a fost brancarda mobila, iar astfel e mai usor de acordat primul ajutor. Vedeti ca brancarda se misca. De asemenea ea are cateva pozitii, ceea ce este important pentru pacient, mai ales pacientii care acum ii transportam cu Covid.”
Diana AMBROS, REPORTER PRO TV: “Aceasta ambulanta este dotata cu toate echipamentele necesare pentru acordarea primului ajutor medical de urgenta. Aici este aparatul de respiratie artificiala, este si un defibrilator, utilaj care poate resuscita o persoana care a facut stop cardiac, dar si un aspirator medical portabil. Toate aceste dispozitive sunt fixate corespunzator.”
Medicii spun ca au asteptat mult aceste ambulante, pentru ca majoritatea din cele pe care le au sunt vechi.
Natalia CATANOI, MEDIC PE AMBULANTA: “Aici este tot echipamentul necesar atunci cand ne deplasam la locul solicitarii si avem un pacient in stare critica. Ea este usor de desfacut si aici sunt baloanele pentru adult, pentru copil.”
Am incercat sa aflam de ce din 168 de ambulante promise la sfarsitul anului trecut au ajuns acum doar 20, insa responsabilii de la CNAMUP ne-au spus ca vor reveni mai tarziu, dar asa si nu am primit un raspuns. Ieri 20 de ambulante au fost repartizate catre 12 substatii din tara fara ca evenimentul a fie anuntat public. In luna mai au fost aduse primele doua ambulante din lot, acestea fiind prezentate abia in august. Anterior, fostul ministru al sanatatii, Ala Nemerenco, insista pe rezilierea contractului cu firma turca, spunand ca ambulantele ar fi de proasta calitate si la un pret prea mare pentru nivelul de dotare. Viorica Dumbraveanu, ministrul Sanatatii in Guvernul Chicu, a negat acuzatiile si a spus ca oamenii legii nu au gasit nereguli. Lotul de ambulante a costat 10 milioane de euro, banii fiind luati in credit de la Banca Centrala Europeana.