Vizite importante se asteapta in aceste zile la Chisinau in contextul razboiului din Ucraina. Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate, dar si comisarul european pentru vecinatate si extindere vin maine in Republica Moldova. Oficialii vor avea intrevederi cu Maia Sandu, Natalia Gavrilita, dar si cu ministrul de Externe. Nu a fost facuta publica agenda vizitei, dar se crede ca printre subiectele de discutii va fi si perspectiva europeana a Moldovei.

Publicat:01.03.2022, 21:26

Potrivit responsabililor de la Ministerul de Externe, Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe si politica de securitate, Josep Borrell, dar si comisarul european pentru vecinatate si extindere, Oliver Varhelyi, se vor afla la Chisinau maine si poimane. Agenda discutiilor inca nu a fost facuta publica, dar ministrul de externe a venit cu un mesaj in aceasta seara.

Nicu POPESCU, MINISTRUL DE EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVA:„Tara noastra isi asuma ferm angajamentul de a adera la UE. In aceste momente statele europene sunt in fata unor decizii istorice, iar responsabilitatea liderilor politici fata de propriile tari, dar si a intregului continent, este simtita mult mai acut.”

Nicu POPESCU, MINISTRUL DE EXTERNE AL REPUBLICII MOLDOVA:"In aceasta perioada vom avea mai multe vizite in care vom discuta nu doar despre refugiati, dar si despre modalitatile concrete de a accelera ancorarea tarii noastre in spatiul european.”

Parerile expertilor privind obiectivele acestor vizite sunt impartite.

Ludmila NOFIT, EXPERT LA ASOCIATIA PENTRU POLITICA EXTERNA:„In contextul cererii de aderare depusa de catre Ucraina, semnata de catre presedintele Zelenski, aceasta este la fel un pas important inclusiv si pentru RM pentru ca ar da un impuls partenerilor europeni sa ne dea calitatea de candidat.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV:„- Exista perspective de aderare a Moldovei rapide la UE, asa cum a cerut si presedintele Ucrainei?"

Sorin IONITA, ANALIST POLITIC, PRESEDINTE EXPERT FORUM:„Intrarea in UE nu e ca intr-un club, ca in NATO, ca in Organizatie Mondiala a Comertului, adica ai vreo douazeci si ceva de capitole de reforme si chiar nu poti sa o faci asa de pe o zi pe alta.” 


Alti analisti, atat din tara, cat si de peste Prut considera ca este putin probabil ca pe agenda discutiilor sa se regaseasca subiectul unei eventuale aderari a Republicii Moldova la Uniunea Europeana, iar discutiile ar putea fi mai degraba despre securitatea din regiune.

Armand GOSU, EXPERT POLITICA EXTERNA DIN ROMANIA:„Fiind o chestiune de securitate, fiind armata rusa in Transnistria, demnitarii europeni vor sa se asigure ca nu exista un pericol, un risc de securitate mare in primul rand la adresa ociidentului, dar si la adresa Republicii Moldova.”

Igor MUNTEANU, EX-DEPUTAT AL PLATFORMEI DA, EXPERT IDIS VIITORUL:„Prioritatea numarul 1 a unui sol de asemenea calibru din UE, este sa inteleaga exact cum ar putea fi in mod mai eficient utilizati banii si asistenta europeana pentru ca sa intareasca capacitatea de rezilienta a Republicii Moldova economic, aparare si securitate, coordonarea regionala cu tarile vecine, etc.”