A început perioada de admitere la facultăți, iar candidații pot depune dosarele doar online. Cu toate acestea, mai mulți tineri s-au prezentat fizic la centrele universitare, în căutarea unor informații suplimentare. Viitorii studenți spun că au emoții, dar sunt pregătiți să facă față provocărilor care vin odată cu înscrierea la universitate.
„Nu mai aveți nici o licență nimic la buget, deci este prima dumneavoastră licență. Nu ați absolvit liceul în limba rusă și dacă aveți nevoie de cazare.”
De dimineață, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” s-au format cozi în sala de admitere. Tinerii spun că au venit la instituție pentru a se asigura că s-au înscris la facultatea dorită.
„M-am adresat mai mult aici ca să fiu ghidată de persoanele care sunt informate și ca să nu dau greș.”
„Nu am fost sigură pe mine și am spus că mai bine să fac asta cu ajutorul cuiva.”
Miruna a venit din România pentru a-și continua studiile la masterat. Tânăra spune că are așteptări mari.
„-Mi se pare că Republica Moldova este dezvoltată pe partea de psihologie, pedagogie și m-a atras aici.
-Licența tot ai făcut?
-Nu, în România.”
Și la Universitate de medicină viitorii studenți au venit de la primele ore ale dimineții.
„Am înțeles că anul trecut au fost probleme cu admiterea online și am decis să venim aici să mai vedem și universitatea.”
Deși taxele pentru studii la medicină sunt mari, tinerii spun că nu vor renunța și își vor urma visul. De exemplu, un student la Stomatologie va scoate din buzunar 65 de mii de lei pentru un an.
„Am ales universitatea de medicină pentru că consider că medicina este viitorul, de medicină constă vețile oamenilor și este chiar și o dorință.”
Și la Universitatea de Stat viitorii studenți își așteptau rândul ca să fie ghidați cum să-și depună dosarul online.
„Astăzi este prima zi și eu un pic îmi fac griji și nu știu la ce să mă aștept, dar cred că totul va fi bine.”
Arina a venit de la Dubăsari împreună cu mama sa și pentru că nu are semnătura electronică, procesul a fost puțin mai complicat.
„Forte mult îmi doresc să învețe, fata foarte tare vrea la această facultate, ea își dorește încă din clasa a șaptea.”
Prin platforma eadmitere.gov fiecare candidat poate aplica la cel mult trei universități și la maximum trei specialități în cadrul fiecărei instituții. În acest an, elevii pot accesa platforma eadmitere.gov doar cu semnătura electronică.
„Programa deodată completează cu notele, instituția de învățământ absolvită și toate detaliile.”
Dina MUNTEANU, REPORTER PRO TV: „Elevii pot depune dosarele de admitere până pe 27 iulie. Pe 5 august își vor afla rezultatele. Cei care vor fi admiși, vor fi așteptați cu actele în original, iar pe 12 august vor afla dacă vor studia la buget sau vor trebui să achite contractul. Turul doi de admitere va fi în perioada 13-15 august. Dina Munteanu, Pro Tv.”